Nordmenn er fortsatt for dårlige til å bruke refleks

Bare 4 av 10 nordmenn bruker alltid refleks i mørket – til tross for at det trolig finnes mer enn 20 millioner reflekser i norske hjem. Det viser en ny undersøkelse. – For dårlig! sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Hovedfoto: Håvard Kruge Urdal, kunderådgiver i SpareBank 1 BV, deler ut reflekser under årets refleksdag til forbipasserende ved Wennerborg skole i Kongsberg. Flere skoler i Buskerud og Vestfold fikk besøk av banken i år.

– Selv om flere bruker refleks enn tidligere, er vi langt fra i mål, sier Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

Den landsomfattende undersøkelsen gjennomføres årlig av Kantar TNS på oppdrag for Trygg Trafikk og Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, og kartlegger det norske folks vaner og holdninger knyttet til refleksbruk.

«Alle» skjønner at refleks hjelper

Undersøkelsen viser nemlig at selv om bare 4 av 10 nordmenn alltid bruker refleks i mørket – og færre enn 3 av 10 gjør det ofte – så oppgir 9 av 10 at de mener refleks bidrar til færre farlige situasjoner.

– «Alle» skjønner jo at refleks virker. Men bare et fåtall har rutinen inne med å bruke refleks i mørket. Refleks i mørket bør være like selvfølgelig som bilbelte i bilen, fortsetter hun.

Foto: Selma Blix Rundhaug er klar for ny skoledag, og far Joakim Rundhaug (t.h) er glad for at Selma og de andre barna får refleks fra SpareBank 1 nå som mørketiden er på vei.

Annenhver bilist har nesten kjørt på noen

Tallene viser også at nesten annenhver nordmann – 47 prosent – har opplevd å nesten kjøre på noen – nettopp fordi de ikke har sett dem i mørket.

– Det understreker hvor farlig det er å gå uten refleks i mørket i høst- og vintermånedene – som er høysesong for påkjørsler. Å velge å ikke bruke refleks er i praksis å velge å være usynlig i mørket, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Mer enn 20 millioner reflekser i norske husstander

Hele 61 prosent av de spurte sier de har 6 eller flere reflekser hjemme, mens bare 2 prosent sier at de ikke har noen. Trolig finnes det mer enn 20 millioner reflekser i norske hjem.

Likevel er unnskyldningene for å droppe refleksen mange. Den vanligste – som gjelder 7 av 10 av oss – er rett og slett forglemmelse.

– Uten refleks er du veldig sårbar selv på steder med gatebelysning. Lys fra gater, butikker og trafikk stjeler så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig. Legg reflekser i jakkelommer og vesker, så har du den alltid tilgjengelig, avslutter Nielsen.

Kontaktperson

Therese Nielsen
Skadeforebygger
Telefon