Technology Summit 2019: Deling, fintech og crowdfunding

Ledere, beslutningstakere og andre interesserte samlet seg torsdag 14. november på Krona i Kongsberg. På agendaen var deling og transparens, og hvordan disse to kan brukes til å skape og opprettholde fremtidsrettede virksomheter.

Technology Summit arrangeres av Kongsberg Næringsforum i samarbeid med Kongsbergindustrien, Nor-Shipping, Osloregionen / Oslo Brand Alliance and ITS Norway. Årets konferanse arrangeres for 21. gang og fikk besøk av av toppledere, politikere og andre kjente ansikter.

Konferansen fokuserer på nye og spennende trender og utfordringer innen teknologi, innovasjon og design. SpareBank 1 BV var naturligvis også på plass med deltagere i salen.

Hvorfor dele nå?

I første del av årets Summit ble det satt fokus på «hvorfor dele nå?» og «er vi utrustet for deling?» Endringene som vi i Norge og resten av verden nå står overfor, krever en grad av innovasjon som vi aldri før i historien har sett maken til.

«Deling» i seg selv er et skritt på en større digital reise som begynte tilbake på 1990-tallet, med det vi i dag kjenner som Internett. I hverdagen hjelper dette dynamiske verktøyet oss med å utnytte ressursene mer effektivt og bærekraftig. Men bruker vi det effektivt nok?

Det digitale skiftet gir politikerne nye utfordringer. Det er behov for raske og effektive politiske beslutninger, men er politikere og bedrifter i stand til å holde tritt?

Og videre, “Millennials” er morgendagens ledere. En generasjon som er dedikert til å jobbe for en trippel bunnlinje – mennesker, planet og profitt. Hvordan vil dette påvirke virksomheten?

Deling i praksis, fintech og crowdfunding

Med nye digitale løsninger og endrede forbrukermønstre utnytter og organiserer samfunnet sine ressurser på en annen måte enn før. «Forbrukerfokus» har blitt sentralt i industrien. Innovasjon er ikke lenger begrenset til industrisiloer og tradisjonelle industrielle grenser forsvinner. Budskapet i denne delen av eventet fokuserer på at vi må se innovasjon i et nytt lys, samtidig som vi utvikler nye måter å samarbeide på i fremtiden.

Nye former for verdiskaping dukker også opp. Og nye forretningsmodeller og inntektsgenerering vil uten tvil bli essensielle for nye digitale løsninger fremover. Dette resulterer i store utfordringer, MEN også store muligheter. Denne omstillingen vil videre kreve tilgang til kapital og risikostyring. Partnerskap, crowdfunding og innovative økonomiske løsninger vil her være viktige faktorer for å lykkes fremover.

The future-fit organization

I siste del av konferansen ble det satt fokus på at kloke, kreative sinn blomstrer når de utfordres av ukonvensjonelt lederskap. Og videre; at livslang læring, mangfold, nasjonale/globale arbeidsplasser, fleksibilitet, belønning og verdier nå betyr mer for arbeidsstyrken enn de tradisjonelle karrierestigene.

Det ble her også satt søkelys på hvordan bedriftene kan skape kulturer for å tiltrekke innovatører. Hva krever dette fra ledelsen? Hvordan kan du endre din egen kultur?

Og avslutningsvis, den tøffeste konkurransen fremover vil etter alle solemerker dreie seg om å beholde de beste hodene. Suksess vil derfor fremover i økende grad bli målt etter bedrifter og organisasjoner sine evner til å tiltrekke seg og beholde gode folk.

Foredragsholdere med respektive tema på årets konferanse:

Geir Håøy, CEO i KONGSBERG ASA.
Espen Barth-Eide, stortingsrepresentant (Megatrends – Internationally and nationally).
Elin Nørve fra Future Leaders (People, Profit and Planet. The mindset of the future worker).
Cato Esperø, Wärtsilä og Jim Stian Olsen, Aker Solutions (ZEEDS – cross industry collaboration towards zero emission in shipping).
Espen Barth-Eide, Elin Nørve, Cato Esperø og Jim Stian Olsen i samtale med Silvija Seres (Why is sharing so important now?).
Greg Satel (What great innovators do differently).
Lars Sunde Løseth, DNB (Innovation and collaboration within finance?).
Hans Peter Havdal og John Emil Halden, Semcon (Partnering to revolutionize road construction).
Ashwin Kedia, Intertrust (Data-driven Business Models).
Guro Knapstad, KONGSBERG ASA, Audun Abelsnes, Techstars og Kristin Wille von der Lippe i samtale med Silvija Seres (Big corporate – startup collaboration).
Yassmin Abdel-Magied (The Value of Diversity).
Espen Høiby, OSM Aviation (From Norwegian start-up to global disruptor – Challenging the dinosaurs).
Milan Samani, TIL Ventures (Inside-out innovation).
Kåre A. Misund, NOKIA Network (The transformation of NOKIA).

Foto: Noen av deltakerne fra SpareBank 1 BV på konferansen. Fra venstre, Bente Bjerke Hogganvik, Camilla Christiansen, Anita Eskerud Johansen og Bo Espen Moen.