Røykvarslerens dag: 1 av 4 har opplevd branntilløp i hjemmet

Over 1,1 millioner nordmenn har opplevd at noe har tatt fyr i hjemmet. Stearinlys som setter fyr på gardiner og duker oppgis som den vanligste årsaken.

Det fremkommer i en ny undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind.

Det er ganske høye tall. Samtidig viser undersøkelsen at vi er fint lite bekymret for at det skal begynne å brenne i jula, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Undersøkelsen viser at bare 4 prosent av de spurte er bekymret for at de skal glemme å slukke stearinlys nå i julen. Kun 2 prosent oppgir at de frykter brann i forbindelse med matlaging.

Hele 45 prosent av alle brannutrykninger til boliger i fjor skyldtes matlaging på komfyren, som regel det en kaller tørrkoking. I 2018 startet 55 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet, og i blokkleiligheter startet nesten 75 prosent på kjøkkenet.

– En enkel komfyrvakt kan løse problemet og hindre at boliger går opp i røyk. Samtidig vil smarte batterier med wifi i røykvarsleren sørge for tidlig varsling og begrense skadene, sier Nielsen. 

Hus fra 70- og 80-tallet mest utsatt

– Hus fra 70- og 80-tallet får markant flere brannskader enn hus bygget etter 1990. Hovedårsaken er eldre elektriske anlegg, sier Nielsen.

De tre siste årene har forsikringsselskapene registrert over 71 000 brannrelaterte skader til en samlet kostnad på over 8 milliarder kroner. Om lag 80 prosent av brannskadene skyldes el-feil på installasjoner og produkter.

– Et problem er at gamle el-installasjoner belastes stadig mer av nye el-produkter, som induksjonsplatetopper, og vi har mange duppeditter til lading. Vårt råd er at folk sjekker tilstand og kapasitet på det elektriske anlegg sitt, og er våkne når de bruker elektriske apparater som krever mye strøm, sier Nielsen.

Undersøkelsen viser at nordmenn ikke er bekymret for at overbelastning av el-anlegget skal føre til brann. Kun 1 prosent oppgir at de redde for at nettopp det skal skje i jula.

– Mange burde nok være mer bekymret. Særlig i juletider øker kjøkkenaktivteten og dermed også belastningen på det elektriske anlegget. Sammen med mye fyring og bruk av stearinlys gir det betydelig økt risiko for brann i julen, sier skadeforebyggeren.

Kontaktperson

Therese Nielsen
Skadeforebygger
Telefon