Mange frykter julebaksmell i januar

Pengene sitter løst når nordmenn er på julehandel, men mange bruker så mye penger til jul at de frykter at det går ut over privatøkonomien i januar.

Årets julehandel kommer til å sette nye rekorder. Ifølge handelsorganisasjonen Virke vil vi handle for 58 milliarder kroner i desember. I tillegg kommer de nærmere fire milliardene vi brukte på tampen av november under Black Friday.

750.000 frykter dårlig råd

Men ikke alle tilpasser juleinnkjøpene til egen økonomi. En undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser at 19 prosent, eller vel 775.000 personer, frykter at de får dårlig råd i januar på grunn av for høyt juleforbruk i desember.

– Det er tydelig at pengebruken til jul tar litt av for mange. Utgiftene står i kø i desember og det er lett å bli revet med under julehandelen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Bruker mer enn planlagt

Unge og middelaldrende er de som bekymrer seg mest for konsekvensene av julehandelen. 22 % av voksne under 55 år er bekymret for hvordan økonomien blir over nyttår. I aldersgruppene over 55 år er det bare 10 % som frykter dårlig råd i januar.

– Alle vet at det kommer ekstra utgifter i desember, men mange bruker likevel mer til jul enn de har planlagt, eller de planlegger ikke i det hele tatt. Da er det ikke rart om det er lite igjen på konto når hverdagen kommer etter julekvelden og nyttårsfeiringen, sier Gundersen.

– Dropp kreditt og hold igjen

Å spre gavekjøpene over tid kan bidra til å gjøre den økonomiske belastningen litt lettere i julemåneden, påpeker forbrukerøkonomen. Ifølge undersøkelsen starter halve befolkningen juleinnkjøpene allerede før desember. I tillegg anbefaler han å sette av penger til de regningene som alltid kommer etter jul og nyttår.

– Med litt planlegging er det fullt mulig å unngå å bruke mer penger enn du har råd til. Å julehandle på kreditt eller tømme kontoen fullstendig bør ikke være løsningen. Hold heller litt igjen slik at du unngår julebaksmellen i januar, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.K

Om undersøkelsen:
Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 14. – 21. november 2019 med et landsrepresentativt utvalg på 1.019 personer.

Fem smarte tips for å unngå økonomisk baksmell etter jul:

  1. Ikke bruk mer penger enn du vet du har råd til.
  2. Vær forsiktig med å handle på kreditt om du vet ikke kan betale når kortregningen kommer.
  3. Sett av penger til regningene du vet kommer etter jul og nyttår.
  4. Kutt ned på forbruket til du ser at du har balanse mellom inntekter og utgifter.
  5. Lag et budsjett – en oversikt over inntektene og utgiftene for neste år.

Fem smarte tips til økonomisk julehandel:

  1. Planlegg julehandelen. Bestem deg for hvem du vil gi gaver til og hvor mye du vil bruke til jul på gaver, pynt, aktiviteter, mat og annet. Følg planen din!
  2. Start tidlig og spre gavekjøpene over flere måneder. Da blir den økonomiske belastningen i desember mindre. Ikke vær ute i siste liten – det kan bli dyrt!
  3. Tenk alternativt – ikke alle gaver må koste penger. Barnevakt, oppvask, snømåking, gressklipping, maling, flytting og andre tjenester kan være like bra som kjøpegaver.
  4. Skriv ønskeliste og innhent andres lister. Bli enig med venner/familie om et passende prisnivå på gaver til hverandre.
  5. Husk byttelapp og kvittering. Treffer ikke gaven helt, går byttingen mye lettere med ubrutt emballasje og original kvittering eller byttelapp.

Kilde: Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon