Forbrukerøkonomen: – Hold deg til planen på sparingen din

Frykten for korona-viruset har for lengst spredt seg til aksjemarkedet, og mange småsparere i aksjefond blir preget av dette og er usikre på hva de skal gjøre. Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener imidlertid det er liten grunn til å bekymre seg.

– For de som har sparepengene sine i aksjefond betyr børsfallet at en del av sparepengene er blitt mindre verdt. Mange sparer langsiktig i aksjefond fordi det tradisjonelt gir bedre avkastning enn i bank, men – som alle nå ser – svinger verdiene i aksjer i motsetning til pengene en har på sparekonto.

Utviklingen i aksjemarkedene drives av underliggende selskapsutvikling og troen på økonomien fremover. Et sykdomsutbrudd som korona, med uvisse konsekvenser, fører ofte til uro på børsene. Men sparer du langsiktig, slik de fleste som sparer i aksjefond gjør, skal det mye til for at slik uro går ut over den langsiktige utviklingen og avkastningen i det globale aksjemarkedet. Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener at basert på historiske svingninger er det liten grunn til å bekymre seg.

– Jeg skjønner godt at man kan bli urolig når vi ser kraftige børsfall, slik som nå. Men det er slik aksjemarkedet fungerer – aksjer svinger i verdi, kursene går opp og de går ned. Hvis man blir nervøs for det, så er det bare å holde seg unna aksjer og aksjefond, sier Gundersen.

– For de som kan leve med svingningene, er belønningen at de har muligheten til å få en bedre avkastning enn banksparing. Sparing i bank er uten risiko og helt uten negative svingninger i verdien, og en svært lav rente, fortsetter han.

Kraftigste børsfall siden finanskrisen

Mandag denne uka startet Oslo Børs ned 12 prosent, og endte ned 8,14 prosent ved dagens slutt. Et så stort fall har ikke Oslo Børs hatt i løpet av en dag siden finanskrisen høsten 2008. Ifølge forbrukerøkonomen kan vi forvente et videre børsfall.

– Trolig vil en del se det som en god kjøpsmulighet, og om flere kjøper vil en kunne bremse fallet. Realiteten er imidlertid at aksjemarkedet har steget mer eller mindre sammenhengende og kraftig siden 2009, og at det derfor ut fra normal markedsbevegelse var på tide med en korreksjon, sier Gundersen.

Mange husker nok SARS-epidemien i 2003, da frykt for å bli smittet bidro til at veksten i forbruket i Kina sank dramatisk i løpet av de månedene sykdomshysteriet sto på som verst. Da folk imidlertid opplevde at myndighetene begynte å få kontroll over situasjonen, snudde stemningen fort over til optimisme – og børsene stabiliserte seg etter et par måneder.

– Situasjonen under og etter SARS-utbruddet er et godt eksempel på hvor raskt slike ting kan snu. Du bør derfor ikke forsøke å selge fond og tro at du kan kjøpe de tilbake på lavere nivåer. Historisk er det en typisk oppskrift på dårlig avkastning, sier Gundersen.

Hold deg til spareplanen

Gundersen minner om at alle må vurdere sin økonomi nøye, og på generell basis råder han alle til å gå gjennom økonomien og sparemålene og ta en prat med banken om man er usikker på hva man skal gjøre.

– De som har investert i aksjefond og ikke har gått ut av aksjer til nå bør trolig vurdere å holde seg planen fra man startet å spare i aksjefond. Var planen din å spare langsiktig, da skal du holde deg til den. Og så starter du å selge deg ned i aksjefondene når du hadde planlagt. Å handle overilet og selge når kursen har falt bratt innebærer en stor risiko for at du ikke kjøper før kursene har steget igjen. Og da har du jo gått glipp av oppgangen som pleier å komme etter en nedgang.

Noen lyspunkter

Til slutt minner Gundersen om at det tross alt er noen lyspunkter midt oppi Korona, børsfall og svak krone.

– En bra ting er at norsk økonomi og statens finanser er i god stand. Norge har økonomiske muskler til å stå imot en eventuell langvarig økonomisk nedtur.

– I tillegg kan det hende at Norges Bank vil sette ned rentene for å stimulere økonomien. Det kan i så fall bety at alle med boliglån får en enda lavere rente enn vi har i dag. Lavere renteutgifter vil for mange være en kjærkommen og positiv effekt midt oppi all uroen, avslutter Gundersen.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon