Unge gruer seg til skattemeldingen

Tre av ti unge voksne synes skattemeldingen er vanskelig å forstå, og gruer seg til å gå gjennom skattemeldingen.

Mens brorparten av den eldre befolkningen virker strålende fornøyd med dagens skattemelding, viser en undersøkelse fra SpareBank 1 at flere unge tviler på egen kompetanse for å fylle ut skattemeldingen riktig. Tre av ti i aldersgruppen 25 til 35 år, hvilket utgjør nærmere 235 000 unge voksne, oppgir at de synes skattemeldingen er vanskelig å forstå.

Hele 51 prosent av unge voksne i alderen 25 til 35 år oppgir at de har lite oversikt over hvorvidt de får penger tilbake på skatten eller ikke. Flere mistenker også at de ikke får med seg alle fradragene de har krav på, på grunn av dette. Nær én av fire unge oppgir også at de gruer seg til å gå gjennom skattemeldingen – dette tilsvarer nær 171 000 unge voksne.

– Dagens digitale skattemelding er mye enklere enn den gamle papirbaserte selvangivelsen. Men det er fortsatt mange tall og mye informasjon å forholde seg til. Jeg forstår godt at det hele virker overveldende og komplisert, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Ønsker bedre oversikt

Den samme aldersgruppen er også i overtall i ønsket om en løpende oversikt over hvordan man ligger an skattemessig. 35 prosent i denne aldersgruppen mener de burde få informasjon gjennom året om de ligger an til restskatt eller penger tilbake. Dette i motsetning til aldersgruppen 55 til 65 år, der bare 15 prosent mener det samme.

I år kommer Skatteetaten med en ny og forenklet skattemelding, der de dessuten har utviklet en kraftig forbedret veileder som forklarer og gir svar underveis. I tillegg vil den digitale skattemeldingen umiddelbart oppdatere skatteberegningen når men endrer eller legger inn nye tall.

– Når vi nå vet at unge voksne gruer seg til å gå gjennom skattemeldingen, er dette helt nødvendige tiltak. Jeg håper virkelig Skatteetaten lykkes med å forenkle og forklare, men det gjenstår det å se, sier Gundersen.

Til tross for at skattemeldingen oppleves som vanskelig for mange, råder Gundersen alle til å sjekke skattemeldingen nøye.

– Sett av tid, bruk veilederen – og be gjerne noen du kjenner om hjelp, dersom du har behov for det. Tiden du bruker på å gå gjennom skattemeldingen kan bli noen svært lønnsomme minutter. Mange av fradragene kan være verd flere tusen kroner, sier forbrukerøkonomen.

Dette skjer om du tar sjansen på å sjekke skattemeldingen!

1)    Du finner fradrag som ikke er forhåndsutfylt. Få med fradragene og spar skatt. Skatteetatens fradragsveileder hjelper deg å finne verdifulle fradrag. I år er veilederen bedre og mer interaktiv enn tidligere.

2)    Du finner feil eller ser at opplysninger mangler. Rett opp og før inn korrekt beløp. Her kan skatten gå begge veier, men det viktigste er at den blir riktig. Husk at du er ansvarlig for at opplysningene er fullstendige og korrekte.

3)    Hvis du endrer et eller flere tall, blir skatteberegningen i skattemeldingen oppdatert med en gang.

4)    Du blir bedre kjent med hvordan din økonomi har utviklet seg: Har gjelden gått ned? Sparing og formue – går det rett vei? Hvilke goder i tillegg til lønn dekkes av arbeidsgiver?

Mer informasjon om ny skattemelding finner du her.

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 26. februar – 3. mars 2020 med et landsrepresentativt utvalg på 1 001 personer.