Dette bør du vite før du sjøsetter båten i påsken

Med hytteforbud og stengte grenser kan det bli mye trafikk på sjøen i påsken. Grunnet smittehensyn råder vi båtfolket til å noen forhåndsregler.

– Vi råder båtfolket til å holde seg på land eller så nærme land som mulig inntil videre, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1.

– De som eventuelt må redde deg utgjør en samfunnskritisk funksjon, og må holde seg smittefrie, forklarer Nielsen.

Myndighetene har foreløpig ikke lagt ned noe båtforbud Det kan likevel komme restriksjoner og flere gjestehavner har valgt å stenge allerede.

– Skulle du likevel finne på å ta båten ut på sjøen i påsken, er viktig å følge regler og kjøre forsiktig. Det vil senke risikoen for uhell og påfølgende redningsoppdrag.

– Og vi ønsker selvsagt at du respekter stengte gjestehavner, sier Nielsen.

Bruk ventetiden på nødvendig vedlikehold

Årlig registrerer forsikringsbransjen cirka 10.000 båtskader, og samlet erstatningssum ligger årlig på om lag 500 millioner kroner. Havari og synkeskader er gjengangere, og dette er skader som kan forebygges med godt vedlikehold.

– Bruk ventetiden på skikkelig vedlikehold, slik at båten er i topp stand når du endelig kan ta den i bruk. Vi anbefaler å bruke ca. 1000 kroner i vedlikehold per fot, da kan du forebygge synkeskader, elektriske feil og andre skader, sier Nielsen.

– Vi anbefaler også båteierne å gjennomføre service, vedlikehold og konservering av motor hvert eneste år, uavhengig av om båten er i bruk eller ikke, sier skadeforebyggeren.

Gode råd for en trygg båtsesong

 • Gjennomfør service, vedlikehold og konservering av motor hvert eneste år, uavhengig av om båten er i bruk eller ikke.
 • En tommelfingerregel er å bruke ca. 1000 kroner i vedlikehold per fot båt

For å unngå tyveri bør du:

 • sikkerhetsmerke både båt og motor. Det gjør det vanskeligere for tyvene å selge utstyret og enklere å få det tilbake.
 • ta bilder av båt og motor slik at du kan bidra i politiets arbeid med gjenfinning etter et tyveri.
 • merke båt og motor med gjenfinningsutstyr, for eksempel med Guard Systems. Dette bedrer muligheten til å gjenfinne eiendeler før de forsvinner ut av landet.
 • passe på og sikre båten ved transport på henger. Sørg for at uvedkommende ikke kan kjøre av gårde med båten.
 • låse eller bolte fast utenbordsmotor, hekkaggregat og utenbordsdrev.
 • Ikke forlate båten med nøklene i.
 • la båtutstyr og løsøre være fastmontert eller innelåst når båten ikke er i bruk.

For å unngå brann bør du:

 • sjekke nøye drivstoffslanger og koblinger. Dette er et svært viktig tiltak for å forebygge brann. Manglende vedlikehold kan gjøre at bensin- eller diesellekkasje oppstår, og kommer i kontakt med eksosen og det begynner å brenne.
 • gå over det elektriske anlegget. Tekniske problemer i forbindelse med overbelastning kan gi kortslutning og brann i ledningsnettet. Bruk profesjonelle til å utbedre tekniske og elektriske anlegg.

Kontaktperson

Therese Nielsen
Skadeforebygger
Telefon