Far kokker og snakker å spare

Så mye er det vanlig å spare til barna

Åtte av ti foreldre i Norge sparer til barna sine.

81 prosent av foreldre med barn mellom 6 og 15 år oppgir at de sparer til barna sine. Det viser en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SpareBank 1.

– Jeg er positivt overrasket over at det er så mange som sparer til barna sine. Det viser at de fleste av oss har mulighet til det, hvis vi prioriterer det. Sparing er kanskje den viktigste økonomivanen du kan lære videre til barna dine, og da er det flott å gå foran med et godt eksempel, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Det vanligste sparebeløpet

Av de foreldrene som sparer til barna, sparer nær halvparten (42 prosent) mellom 200 og 500 kr i måneden. 11 prosent svarer at de sparer mellom 500 og 800 kroner i måneden, mens 14 prosent sparer mellom 800 og 1000 kroner. 8 prosent sparer mer enn 1000 kroner i måneden.

– Hvor mye vi sparer kommer blant annet an på antall barn vi har, og hvor mye vi tjener. Hvis husstanden har flere barn er sparebeløpet per barn gjerne lavere, mens økt inntekt tilsvarer høyere sparebeløp, sier Magne Gundersen.

Andelen foreldre som sparer til barna sine er høyest blant de med små barn, og den øker med husstandens inntekt.

 

Bolig og førerkort

Blant foreldre som sparer til barna, svarer 16 prosent at de sparer til bolig, mens 15 prosent svarer at de sparer til førerkort. Noen sparer også til studier (11 prosent) eller konfirmasjon (8 prosent).

– For de som sparer til noe spesielt, er det gjennomgående det de store utgiftene knyttet til overgangen fra barn til selvstendig voksen, de ønsker å hjelpe barna med. Det er fornuftig hvis man har mulighet, men det er vel så viktig å lære barna å spare selv, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

De fleste foreldre svarer likevel at de ikke sparer til noe spesielt (51 prosent).

 

Forbrukerøkonomens sparetips

1. Størst effekt av å begynne tidlig, selv om det aldri er for sent å begynne
2. Fast trekk og fast beløp, som gjør at du ikke glemmer å spare
3. Snakk med barna om at du sparer for dem! Fin måte å lære dem om sparing på – og du går foran som et godt eksempel.

Se hvilke sparemuligheter du har