rotter

Slik holder du mus og rotter ute

Nå kommer høstkulda og da vil skadedyr som rotter og mus inn i hjemmet ditt. Her er noen tips for å unngå at rotter og mus gjør for mye skade.

– Gnagerne kan gjøre utrolig stor skade. Vi har opplevd at de har gjort huset ubeboelig og at det lukter pyton fra døde dyr over alt. Vi har også eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i vårt forsikringselskap, Fremtind.

Mus og rotter trenger minimal åpning for å komme seg inn i huset.

– Mus trenger ikke mer enn en halv centimeters sprekk i huset for å komme seg inn i huset, og en rotte trenger ikke mer enn om lag en centimeter, sier Nielsen.

De siste 3 årene har det blitt utbetalt over 40 millioner kroner i erstatning i saker hvor innsekter og dyr er skadeårsak. Gjennomsnittskadene er på nær 30 000 kroner, men det skjer også at hus må totalrenoveres for millioner.

For å unngå dette er det flere ting du kan gjøre:
  • Ta deg en runde rundt huset og tett igjen sprekker hvor mus og rotter kan komme inn gjennom
  • Bruk tettemidler, metallnetting og til og med stålull i sprekker og små åpninger. Fugeskum anbefales ikke.
  • Hold det litt ryddig utendørs. Ikke sett matsøpla ute, men sørg for at den er tett og kast den rett i matavfallsdunken.
  • Katt er ikke bare godt selskap, de kan gjøre godt nytte for seg i kampen mot mus og rotter.

Selv om du har gjort mange tiltak så finner ofte mus og rotter veien inn likevel. Skulle du være uheldig så kontakt forsikringsselskapet ditt – de hjelper deg med inspeksjon fra et skadedyrsselskap.

Sjekk her hvilke forsikringer som dekker skadedyr

Les også: Ta vare på hytta i vinter