Pål Martin Olsen, plasseringsansvarlig, pensjon

Pensjon, 3 ekspertråd om sparing!

Det er flere måter å spare til pensjon på, og hvordan du bør spare kommer blant annet an på alderen din og hvilken livssituasjon du er i.
Her er pensjonsekspertens 3 tips til egen pensjonssparing:

1. Kom igang med sparingen

Det første rådet er kanskje det mest banale, men også det aller viktigste. For når det kommer til sparing til egen pensjon, er det ingen tvil om at dette er penger som vil komme godt med den dagen du trer ut av arbeidslivet.

Dette er pengene du skal leve av når du blir pensjonist, og mens staten og arbeidsgiver bidrar med noe, må du i tillegg spare selv hvis du drømmer om en pensjonisttilværelse med litt mer spenning enn en kinotur i ny og ne.

Ok – det er kanskje satt litt på spissen, men veldig mange får seg et lite sjokk når de ser hva de kan forvente å få i pensjon. De fleste vil havne på ca 50 % av den inntekten de har i dag.

2. Spar heller litt enn ingenting

Pål Martin Olsen er spare-og plasseringsansvarlig i SpareBank 1 Gudbrandsdal, han påpeker at det handler mer om at du sparer enn hvor mye du sparer.
– Det viktigste er å komme i gang med pensjonssparingen så tidlig som mulig, siden tiden du sparer har mest å si for avkastningen din. Øk heller beløpet etterhvert, eller sett inn større summer når du kan, sier han.

3. Spar smart

Som annen langsiktig sparing bør også sparing til pensjon investeres i aksjefond, siden aksjer er den typen investering som har vist å gi høyest avkastning over tid.
Er det lenge til du skal gå av med pensjon? Da er det fornuftig å ha en høy aksjeandel, og har du kort tid igjen bør aksjeandelen være mindre.

Enkel løsning
Vi i SpareBank 1 Gudbrandsdal har gjort det enkelt for deg å tilpasse nettopp denne typen sparing.

Vi har en alderstilpasset profil som automatisk fordeler sparingen i aksjer og fond i forhold til alderen din. Du kan også selv justere fordelingen mellom rente- og aksjesparing hvis du ønsker det.

Tåler du å binde penger, eller ikke?

Hvis du synes det er vanskelig å spare langsiktig – og kanskje tar litt av sparekontoen i ny og ne, kan IPS (Pensjonssparing med skattefordel) være et bra alternativ for deg. Da låser du sparepengene dine til du er 62 år, men får samtidig gunstige skattefordeler ved å spare.

Med IPS får du penger igjen på skatten basert på hvor mye du har spart hvert år.

Slik fungerer skattefordelen ved IPS

– IPS er en slags “boost” for pensjonssparingen din. 23 % av det du sparer hvert år, får du igjen som en skattefordel. Når du begynner å ta ut pengene, skatter du av hele utbetalingen som alminnelig inntekt, det er derfor vi kaller det en skattefordel og ikke skattelette, sier Olsen og utdyper:
– Skattepengene kan sees på som et slags lån fra staten, slik at du kan spare større beløp i den perioden du sparer. Dermed får du også avkastning på et større beløp enn du får uten skattefordelen.

Mer fleksibilitet
Ønsker du derimot mer fleksibilitet i sparingen, er Pensjonskonto et godt alternativ. Du binder ikke pengene dine og kan ta de ut når du vil. Her er det heller ingen beløpsgrense på hvor mye du kan spare årlig i motsetning til IPS, hvor du kan spare maks 40 000 kr i året.