black friday

Fellene du må unngå på Black Friday

På årets store handledag er det fort gjort å bruke mer penger enn du hadde tenkt. Men handler du smart, unngår du at Black Friday blir starten på en blakk desember.

– Det er lett å gå seg vill i mylderet av tilbud. Like lett er det å bruke mer penger enn det man hadde tenkt – eller har råd til, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Penger å spare
Tall fra Virke viser at nordmenn mer enn gjerne drar kortet denne dagen. I fjor la vi igjen i overkant av 3,6 milliarder kroner i norske butikker (fysiske og netthandel) på Black Friday. Det var er en økning på 16 prosent sammenlignet med året før.

– Black Friday er en kjempefin mulighet til å handle både julegaver og ting man trenger til en lavere pris. Bare husk at du også skal ha råd til juleribba og annen kos, og ikke minst til regningene som kommer i januar. Heldigvis kan det være mye penger å spare på å unngå de største Black Friday-fellene, sier Gundersen.

Les også: Tenk deg om før du låner bort bankkortet til barna

Fellene du må unngå på Black Friday

  1. Føler du at du trenger bedre tid til å vurdere tilbudet, så bruk den tiden. Kjappe avgjørelser er ikke alltid smarte.
  2. Høy rabatt må ikke bety et godt kjøp. Noen varer prises opp i forkant for så å kunne selges med stor rabatt. Du må sammenligne tilbudet med prisen tilsvarende varer. Da er det ikke sikkert rabatten er så stor likevel.
  3. Unngå ekstra forsikringer. Ved kjøp av elektronikk og hvitevarer tilbys du ofte en ekstra forsikring når du skal betale. Vær skeptisk, for du trenger ofte ikke en ekstra forsikring. Enten fordi varen har en god garanti eller fordi du allerede har en god innboforsikring. Og en forsikring som dekker småbeløp du har råd til å erstatte, kan du klare deg uten.
  4. Storhandel på kreditt. Det er lett å bli revet med av gode tilbud, men hold igjen så du ikke handler over evne. Tilbud om utsatt betaling eller avbetaling høres fristende ut, men alt skal jo betales til slutt.
  5. Begrenset bytterett på salgsvarer. Sjekk om du kan bytte varen. Ofte er det ingen bytterett på salgsvarer. Det er dumt om du har tenkt å gi varen som en gave til jul og den ikke faller i smak.

 

Har du ikke kredittkort? SpareBank 1 kredittkort gir det deg en ekstra trygghet når du handler  på nett.