netthandel, kredittkort

Netthandel – handle trygt til jul

Stadig flere nordmenn velger netthandel, og mange planlegger å klikke hjem julegavene i år. Det er som regel både trygt og enkelt, så lenge du følger disse rådene.

I første halvår 2018 solgte netthandelsbutikkene i Norge varer for 10,2 milliarder kroner. Det tilsvarer en vekst på 5,6 prosent fra samme periode i fjor, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). I tillegg handler nordmenn for et ukjent milliardbeløp fra utenlandske nettbutikker.

– Manges synes det er enkelt med netthandel, samtidig som prisene er lave og utvalget er tilnærmet uendelig. Men for noen ender netthandelen opp med svindel og mislykkede kjøp, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Sjekk ut butikken

Et godt sikkerhetstiltak på nett er å kun handle hos kjente og seriøse butikker. Kjenner du ikke butikken, bør du sjekke den ut på forhånd. Du kan søke på Google for å finne ut hvordan andre har vurdert den. Sjekk også ut Forbrukertilsynets svarteliste.

– Nettsiden til butikken kan gi deg noen hint om seriøsiteten til firmaet. Vær varsom med nettbutikker som har sider med mange skrivefeil, og styr helt unna de som mangler kontaktinformasjon som telefon, e-post og forretningsadresse, sier Gundersen.

Velg sikker betaling

Forbrukerøkonomen trekker også frem valg av gode og trygge betalingsløsninger, som for eksempel kredittkort. Hvis det blir trøbbel med levering, eller du rett og slett blir svindlet, unngår du at kontoen din blir tappet. Det er kortselskapet som tar tapet.

Det er også viktig at du aldri oppgir dine personlige pinkoder og passord, utenfor en sikker betalingsløsning som BankID.

– Som hovedregel bør du aldri betale for en vare på forhånd, dersom nettbutikken ikke har et sikkert betalingssystem. Du må heller aldri gi ut personlig informasjon som ikke er nødvendig for å fullføre en betaling. Det kan føre til identitetstyveri, sier Gundersen.

Andre tips til trygg netthandel

  1. Les det som står med liten skrift. Se spesielt nøye på butikkens regler for leveringstider, forsinkelse, kansellering og retur.
  2. Vær på vakt mot gratisprøver. Det innebærer ofte at du binder deg til et abonnement med fast levering av varer hver måned eller hvert kvartal.
  3. Sjekk totalsummen, inkludert toll og moms. Du har ansvaret for å betale moms og evt. toll ved handel fra utlandet. Varen kan bli ekstra dyr om du får et uventet krav om toll og moms på toppen av kjøpesummen.
  4. Dokumenter bestillingen din. Dette kan du gjøre ved å ta skjermbilder eller utskrifter av sidene du får opp når du handler, slik at du har bevis på alle inntastinger du har gjort, og informasjonen som nettbutikken gir.
    5. Ikke la deg friste av piratvarer. Slike produkter er ofte farlige (eks. helsekost og medikamenter) eller av dårlig kvalitet, og det kan være nesten umulig å få ordnet opp hvis noe går galt. Salg av piratvarer er ulovlig og ofte forbundet med organisert kriminalitet.

 

Les også: Tenk deg om før du låner bort bankkortet til barna

Har du ikke kredittkort? Søk hos oss