økonomi, jente sitter på ryggen til en gutt

Annenhver forelder bekymrer seg for barnas fremtidige økonomi

Dagens barn og unge blir stadig tidligere introdusert til forbruker- og kjøpssituasjoner. En ny iPad eller et nytt dataspill er kun et tastetrykk unna, det samme gjelder tilbud om forbrukslån som kan påvirke barn sin økonomi. Dette holder norske foreldre våkne om nettene, viser en ny undersøkelse.

 

I undersøkelsen,  gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra SpareBank 1, kommer det frem at nær halvparten av norske foreldre med barn i skolealder bekymrer seg for at barna deres skal få dårlige økonomiske vaner.

 

– Barn blir i dag forbrukere i en mye yngre alder enn tidligere, og det kan by på noen utfordringer. Det er fort gjort å glemme at de ikke har den samme økonomiske forståelsen som vi voksne har.

Heldigvis finnes det gode tips, råd og verktøy til hvordan du som forelder kan gi ditt barn gode økonomiske vaner, sier Anne Gundersen, konseptansvarlig for barn og familie i SpareBank 1.

 

 

Her er våre beste tips til foreldre:

 

  1. Benytt hverdagssituasjoner til å snakke om hvor mye ting koster, på butikken, på vei til skolen eller ved middagsbordet. Involver barnet i dine kjøpssituasjoner – både i butikk og på nett, med kontanter og med kort
  2. La barnet gjøre enkle arbeidsoppgaver for lommepenger – slik lærer barnet også at det ikke er ubegrenset med penger tilgjengelig
  3. Gi barnet innsyn i egen sparekonto og forklar hvorfor det står penger der, dersom noen andre har spart for barnet
  4. Gi en innføring i kortbruk og -sikkerhet før barnet får eget bankkort: Her kan du lese mer om når barnet bør få eget bankkort
  5. Fortell barnet at det er lurt å spare, men at man også må bruke penger innimellom – balanse er viktig!
  6. La barnet selv få prøve og feile med egne penger. Det er bedre at barnet gjør noen dumme valg som liten, når beløpene er små og fallhøyden er lav. Dersom barnet går tom for penger, er det også viktig at du ikke faller for fristelsen med å fylle på. La barna stå i det og kjenne på konsekvensene – det gir den beste læringen.

Kanskje det viktigste av alt: at du selv er et godt økonomisk forbilde for barnet ditt.

Les også: Tenk deg om før du låner bort bankkortet til barna dine