renten, handelskrig

Brexit, handelskrig og rentemøter preger mars

– Det har vært en god start på året i aksjemarkedet, etter stadig nye beroligende uttalelser fra sentralbanker om at de er både tålmodige og lydhøre overfor hva som skjer i realøkonomien og i finansmarkedet, sier sjefsøkonom i SpareBank 1, Elisabeth Holvik:

Følgende datoer blir viktige for folks økonomi den kommende tiden:
  • 7. mars: rentemøte i Europa
  • 12. mars: Brexit-avstemning i underhuset
  • 20. mars: rentemøte i USA
  • 21 mars: rentemøte Norges Bank
Amerikansk-kinesisk handelskrig utsatt, blir kanskje avblåst

– Vi tror ikke det kommer flere renteøkninger i USA, gitt at veksten ser ut til å bremse opp. Særlig viktig har det vært at sentralbanken i USA så tydelig har sagt at de har tatt en pause og vil være tålmodige når de skal heve rentene. Det ser også ut til at handelskrigen mellom USA og Kina trappes ned, sier sjefsøkonomen.

Forrige søndag annonserte Trump at USA vil utsette implementeringen av den varslede økningen av importtoll på kinesiske varer for en verdi av USD 200 mrd, som skulle tre i kraft fra 1. mars. Ferske signaler fra begge parter tyder på at en avtale kan bli signert snart, og nytt toppmøte mellom Trump og Xi er forventet å gjennomføres i løpet av mars eller april.

– Stabile rammer rundt handelsavtaler er viktig for norske eksportbedrifter og alle de som jobber der, og det er positivt for de av oss som sparer til pensjon i aksjemarkedet, forklarer Holvik.

Sentralbanksjef advarer mot svakere vekst i Europa

Hovedbildet i Europa er at veksten bremser kraftig opp, blant annet som følge av svakere eksport til Kina. Den europeiske sentralbanken (ECB) vil derfor måtte revidere ned vekstprognosen, og gi signaler om hva de bidrar med for å stimulere veksten. Størst bekymring er det for banksektoren i Italia, og et virkemiddel de kan benytte er å tilføre banker likviditet for å hindre at banker skal redusere utlån.

7.mars er det rentemøte i ECB, og markedet vil være særlig interessert i hvor mye lenger sentralbanken vil signalisere at de vil holde renten uendret. I bankens forrige prognose ble det signalisert at renten ville holdes uendret «at least through the summer».

– Vi tror ikke på noen renteheving i år, gitt meget svake økonomiske nøkkeltall – særlig fra Tyskland. Jo lenger Europa må holde rentene lave, jo vanskeligere blir det for Norges Bank å heve rentene her hjemme. Svak vekst i Europa kan og gi en noe billigere euro frem mot sommerferien, sier Holvik.

Brexit-utsettelse?

Theresa May led et fryktelig nederlag i det britiske underhuset da hun forsøkte å få til en tilslutning til sin skilsmisseavtale med EU. Nå nærmer Brexit-deadline seg med stormskritt, og May har varslet ny avstemming i underhuset innen 12. mars. Enten får hun støtte for en reforhandlet avtale, og UK går ut av EU den 29. mars, eller så blir det en utsettelse av utmeldingen og muligens ny folkeavstemning. Problemet er valget til EU parlamentet i mai, som kan bety at UK må gjennomføre valg til dette om de skal få forlenget utmeldingsfrist.

Vi utelukker ikke at det kan bli enighet om en utmeldelse 29. mars, men det meste taler for at det blir en form for utsettelse av utmeldingen. Svar på dette får vi trolig 12. mars. Blir det en utmelding uten at UK og EU har fått på plass overgangsavtaler, så kan det gi sjokkbølger til finansmarkedet og gi svakere utvikling på aksjebørsene og pundet kan få en ny kraftig svekkelse, forteller Holvik

Norges Bank hever renten i mars

Løpende informasjon om norsk økonomi bekrefter stort sett det bilde Norges Bank hadde i pengepolitiske rapport i desember. Siden da har imidlertid vekstutsiktene globalt blitt betydelig nedjustert, og det er risiko både knyttet til handelskrig og Brexit.

– Vi venter derfor at Norges Bank vil heve renten den 21. mars, men peke på svake vekstutsikter og lavere renteforventninger ute som et argument for å heve renten færre ganger enn det de så for seg i desember, sier Holvik.

Det betyr at renten vil bli hevet opp mot 1,5% – 1,75% frem til utgangen av 2021, og ikke opp mot 2% som det ligger an til i dagens rentebane.

– De svakere vekstutsiktene og at andre lands sentralbanker varsler at de vil holde rentene uendret mye lenger enn det vi trodde for kun noen måneder siden betyr at det kommer til å bli svært vanskelig for Norges Bank å heve rentene særlig mye. Dårlig nytt for de med penger i banksparing, men godt nytt for de med boliglån, avslutter sjefsøkonomen.

 

Les også: Regjeringen strammer inn reglene for forbrukslån

 

Sjekk vår prisliste på lån og tjenester

 

 

Kontaktperson

Elisabeth Holvik
Sjefsøkonom i SpareBank 1
Telefon