Mann drar til Utlandet.

Skal du til utlandet i påsken?

Slik unngår du magetrøbbel og et kostbart sykehusopphold i utlandet.

En halv million nordmenn skal utenlands i påsken. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB

– Undersøkelsen viser at det er stor forskjell på folks påskeplaner. Finnmarkingene drar på hytta, Agderfolket skal til utlandet og i Sogn og Fjordane blir folk hjemme, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

De siste tre årene har SOS International hjulpet nær 2000 nordmenn i utlandet i påskeuka. Det er Spania som troner øverst blant landene, mens USA og Thailand tar de neste plassene på skadepallen.

– Typiske skader er mageproblemer, eller turistmage som vi kaller det. I tillegg er det mange som får lungebetennelse, bronkitt og ryggsmerter. Dette er folk i alle aldre, men vi ser en trend hvor stadig flere unge, mellom 20 og 30 år, trenger hjelp, sier Nielsen.

Her er noen råd til deg som skal til utlandet

Spis gjennomstekt mat. Spis gjennomstekt eller gjennomkokt kjøtt og fisk. Unngå buffet og vær litt forsiktig med kylling og skalldyr. Husk god håndhygiene og kjøp vann på flaske.

Reis aldri utenlands uten reiseforsikring. Blir du syk eller skadet på utenlandsferie, kan det få store økonomiske konsekvenser. Selv et uskyldig ankelbrudd kan fort koste deg 100 000 kroner. Og snittet for et vanlig legebesøk er nå oppe i 5000 kroner.

Pass på vesken! Reiseforsikringen dekker ikke alt. Du får for eksempel ikke erstatning hvis du har mistet mobilen eller latt veska ligge ubevoktet når du bader.

Forsikre leiebil? Dette trenger du sannsynligvis ikke. Har du en god reiseforsikring dekker denne egenandelen som følge av skade på leiebil. Sjekk hva forsikringen din dekker.

Blir du syk før du reiser? Ta kontakt med forsikringsselskapet for råd om hvilke begrensninger som kan gjelde for deg.

Ikke kjøp unødvendig avbestillingsforsikring. Når du bestiller reisen, får du ofte tilbud om avbestillingsforsikring fra turoperatøren. Har du en helårs reiseforsikring, har du allerede avbestillingsforsikring, og trenger ikke dette i tillegg.

Skal du være borte mer enn 70 dager? Da må du utvide reiseforsikringen. Helårs reiseforsikring betyr at du er forsikret på reiser året rundt – ikke at reisen kan vare i ett år. De fleste helårs reiseforsikringer dekker reiser som varer inntil 45 dager.

 

Les også: Unngå nattmat etter en tur på byen.

 

Kontaktperson

Therese Nielsen
Skadeforebygger, Fremtind
Telefon