Dame lager budsjett med nettbrett

Sett opp budsjett og ikke bekymre deg for økonomien

Gjør en liten innsats med å sett opp et budsjett, vil gevinsten bli en økonomi på stell og færre bekymringer.

De fleste av oss går ikke rundt og tenker på økonomi og budsjett. Vi vil bruke tid og penger på det som er viktig for oss, som for eksempel familie, reise eller god mat.

For å prioritere det som er viktig for deg er det smart å planlegge økonomien din. Med et budsjett er det lettere å få oversikt og prioritere. Da finner du fort ut hvor mye du har igjen til det du har lyst til å bruke penger på, sier spare- og investeringsansvarlig Pål Martin Olsen i SpareBank 1 Gudbrandsdal.

Enkelt forklart handler budsjettering om å legge en plan for pengene dine. For å komme i gang med budsjetteringen er det viktig å vite hva du har av inntekten og faste utgifter.

Budsjettet hjelper deg til å finne ut hvilke faste utgifter du har.

Ta en titt på et referansebudsjett

Mange tenker at det er komplisert og tidkrevende å sette opp et budsjett, men det kan gjøres kjapt og enkelt.

Ved å ta et bildesøk på «privatbudsjett» i Google, finner du mange ferdige budsjettoppsett hvor du kan sette inn egne tall. Hvor mye du skal budsjettere med på de ulike postene kan du også finne hjelp til. Referansebudsjettet til Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, er et godt utgangspunkt for et budsjett.

  • SIFO-budsjettet gir deg en pekepinn på et alminnelige husholdningsbudsjett, hva en husstand fint kan klare seg på i løpet av en måned, sier Pål Martin.

Spare- og investeringsansvarlig er opptatt av at budsjettforslaget til SIFO må justeres etter egen lommebok og forbruksmønster.

  • Husk at du skal ha glede av pengene. Ikke lag et budsjett som er så stramt at du får et kjedelig liv. Det er helt greit å bruke mye penger på reiser og mat, hvis det er noe du har råd til og ønsker å prioritere, sier Pål Martin.
Realistisk budsjett

For å få en økonomi på stell, er et godt tips å ha et realistisk budsjett i bunn.

  • Noe du kan tenke på er at budsjettet skal gå opp hver måned. Tømmer du sparekontoen hver måned er budsjettet du har satt opp urealistisk, eller du har en manglende vilje til å følge det, sier Pål Martin.

Les: Slik lager du enkelt et månedsbudsjett

Les også: Kvinner på sparetoppen

Kontaktperson

Pål Martin Olsen
Spare- og investeringsansvarlig i SpareBank 1 Gudbrandsdal
Telefon
E-post