Mor sparer til datter i fond

Kontanter, sparekonto eller fond til konfirmanten?

Våren er konfirmasjonenes høytid, og mange unge får mye penger mellom hendene. Bør du gi pengegaver som kontanter, eller på konto? Her er våre tips til deg som ønsker å gi konfirmanten en økonomisk gave.

Kontanter er den mest foretrukne gaveformen når vi gir pengegaver til barn og ungdom. Det viser en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS på vegne av SpareBank 1.Arne Kristian Falkenhaug

– Når du gir en gave har du lyst til å gi noe håndfast. Sedler kan du pakke inn og du kan legge ved et hyggelig kort. Økonomisk sett er det smartere å gi på konto eller i fond, men på gavefronten ser vi at kontantene lever, sier finansrådgiver Arne Kristian Falkenhaug i SpareBank 1 Gudbrandsdal.

Mindre tilgang til pengene

Ved å gi kontanter kan pengene lett få ben å gå på. Mange konfirmanter har dessverre opplevd at pengene har en tendens til å forsvinne hvis de ikke raskt settes i banken. For å slippe å ha enkel tilgang til pengene, trekker spare-og investeringsansvarlig i SpareBank 1 Gudbrandsdal, Pål Martin Olsen, frem sparing på konto eller i fond som alternative gavemuligheter.Pål Martin Olsen

– Ved å spare på konto eller fond vil ikke konfirmanten ha like lett tilgang til pengene, og det er større sannsynlighet for avkastning på pengene hvis det spares over tid. Tradisjonell banksparing gir ikke så høy avkastning med dagens rentenivå, så det kan være lurt å vurdere fond hvis man ønsker å gi ungdommen en økonomisk gave, sier Pål Martin.

I følge Nettavisen var snittet konfirmanten fikk i pengegave i 2018, 52.000 kroner. Pål Martin synes foreldre bør benytte denne anledningen til å motivere til gode økonomiske vaner.

– Det å bruke konfirmasjonspengene som en spareboost tror jeg veldig på. Det er viktig å lære ungene hvordan de skal passe på pengene sine og spare smart, sier han og viser til et eksempel på hvor mye forskjell det vil være å sette konfirmasjonspengene i tradisjonell banksparing og fond.

Gode penger å ha med seg inn i boligmarkedet

– Hvis konfirmanten tenker at den ønsker å kjøpe bolig når man er 30 år, har de 14 år på seg til å gjøre noe smart med pengene. Hvis du setter de i banken vil saldo være 73 475 kroner etter 14 år, men hvis du heller velger aksjefond vil du få en forventet saldo på 114 499 kroner, forklarer Pål Martin.

Dersom man i tillegg kombinerer startbeløpet på 52.000 kroner samtidig kommer i gang med fast sparing på 500 kroner i måneden i samme periode, viser regnestykket at man i bank får 173 925 kroner, mens ved å plassere pengene i et aksjefond har man et potensiale på 242 707 kroner*.

– Når man sparer til barna har man ofte en tidshorisont på 10 år eller mer. Det passer bra med sparing i fond, men det er lurt å tenke over at ulike fondene har ulik risiko, sier Pål Martin og understreker at generelt er det slik at jo mer risiko du tar, jo høyere avkastning kan du oppnå. Men risiko kan også kan bety negativ utvikling i perioder. Derfor er det viktig å kunne la pengene stå over tid, sier Pål Martin.

Spare til barnet i barnets eller eget navn? Se våre tips her
Konfirmantens egne penger

Konfirmasjonen er ofte første gang den unge får mye penger mellom hendene, og selv skulle ta stilling til hva disse pengene skal brukes til. Arne Kristians tips til foreldrene er å involvere seg og be konfirmanten tenke seg godt om hvordan pengene skal brukes. Et fint spørsmål å stille er hva har du tenkt å gjøre med pengene, og forsøke å få konfirmantene til å tenke litt mer langsiktig.

– Vi ser ofte at de som kjøper bolig tidlig har spart konfirmasjonspengene. Ved å sette de inn på BSU eller annen banksparing kan det fort bli en fin sum kan brukes som egenkapital når de skal ut på boligmarkedet, sier Arne Kristian.

Som foreldre kan du rådgi og støtte konfirmanten, men det er samtidig viktig å huske på at det er konfirmantens egne penger, legger Arne Kristian til.

*Vår nominelle avkastningsanslag er basert på Finans Norges avkastningsforventninger. Våre anslag for avkastning er 2,5% for pengemarked, 3,0% for obligasjoner og 5,75% for aksjer. Vårt mål er selvfølgelig å levere bedre avkastning enn markedsforventningene.

Pål Martins tre tips til foreldrene til konfirmanten:
  • La konfirmanten få kose seg med noe av pengene, viktig å kunne kjenne på følelsen av å feire litt
  • Vis interesse og vær med konfirmanten når pengene skal settes inn, hør med banken hvordan disse pengene bør spares
  • Snakk med konfirmanten om hva han eller hun ønsker å bruke disse pengene til

Les også: Derfor bør du ha verdisakforsikring på bunaden

Spare langsiktig? Spar i fondher finner du mer informasjon om sparing i fond

Kontaktperson

Pål Martin Olsen
Spare- og investeringsansvarlig i SpareBank 1 Gudbrandsdal
Telefon
E-post