mann tenker på sikkerhet

Er du SoMe-smart i ferien? 5 tips om sikkerhet til deg som er på farten

Tenker du sikkerhet når du er på nett og i sosiale medier? Er du «street-smart» med kontroll på lommebok, pass og deg selv når du er ute og reiser? Her får du noen smarte sikkerhetstips.

Sikkerhet er lett å glemme. Som så mange av oss, er du antageligvis på et eller annet sosialt medium i sommer. Der sjekker du hva andre holder på med og deler kanskje bilder fra dine egne fantastiske reise- og sommeropplevelser? Det du poster blir likt av mange av dine venner. Det du kanskje ikke tenker over, er at du faktisk aldri kan vite hvor mange eller hvem som ser eller følger med på dine reiseaktiviteter.

Likes, reaksjoner og delinger flyter på tvers av vennenettverk og følgere. Ingen har absolutt kontroll over alle som følger oss på nett og i sosiale medier. Og det finnes en rekke falske profiler som er ute etter å lure deg.

Avanserte metoder for overvåkning – kan gå ut over deg

De «profesjonelle» kriminelle bruker sofistikerte metoder for overvåking. De følger gjerne dine aktiviteter i forskjellige nettverk og setter dem sammen, slik at de kan slå til når du minst aner det.

Så, når du poster bilder fra Kroatia og skriver at du ikke vil hjem, samtidig som du har lagt inn automatisk feriesvar på e-posten, så kan du – om du er uheldig – oppleve å komme hjem til tom leilighet eller tomt hus.

Les om: 10 råd mot ID-tyveri

Bruker du usikre tråløse (WiFi) nettverk?

Ikke nok med at huset ditt kan bli robbet. Har du tenkt over at passord, koder og ID-er du bruker på nettjenester også kan bli stjålet i ferien, fordi du bruker usikre trådløse (WiFi) nettverk eller har for dårlig sikkerhet på innloggingene dine?

Hvem som helst kan lett sette opp trådløse nettverk. Kobler du deg til et WiFi som overvåkes av kriminelle, kan de enkelt spionere på alt du gjør i nettverket og i neste omgang stjele både identitet og penger fra deg.

Les mer om: Unngå å bruke offentlig trådløse nettverk i sommer

Bruk totrinns innlogging overalt

Velger du du såkalte to-trinns-innlogging til Facebook-, Instagram-, Twitter- og e-postkontoene dine, gjør du det mye vanskeligere for hackere å stjele identiteten din. Det er dette IT-sikkerhetsspesialistene mener er noe av det sikreste du kan bruke for innlogginger.

Dette betyr enkelt og greit at du alltid må igjennom to trinn for å logge inn –for eksempel først med et selvvalgt passord, deretter med en kode som du får på SMS.

Fem tips for bedre sikkerhet:
  1. Tenk igjennom at posting av tilsynelatende uskyldig informasjon i sosiale medier kan misbrukes
  2. Det kan være lurt å publisere bilder og opplevelser fra ferien etter at du er kommet hjem
  3. Dropp automatisk e-post svar hvis du kan. Skriv i alle fall ikke at du er bortreist og når du kommer hjem
  4. Bruk sikre trådløse nett som krever brukernavn og passord når du skal sjekke e-post eller logge inn på sosiale medier eller i nettbanken
  5.  Begrens bruken av usikre trådløse nett til å lese avis, sjekke været eller en flyavgang ol.
På disse lenkene kan du velge to-trinns-innlogging

Her kan du slå på 2-trinnsinnlogging for «nettkontoene» dine. Du kommer rett inn der du kan velge bedre sikkerhet, hvis du er innlogget.