Dame handle

6 tips – Handle smart og trygt på Black Friday

Er du glad i å handle på nett, gleder du deg nok til dagene du snart har i vente. Dagene hvor nettbutikkene håver inn i bøtter og lass, og ivrige nettshoppere betaler for moroa. Få tips til hvordan du shopper smart – og trygt.

Black Friday, som i år faller på 29. november, startet som en tilbudsdag for fysiske butikker i USA. I Norge er det flest nettbutikker som har hevet seg på trenden, og de siste årene har tilbudsdagen formert seg: Med Black Week og Cyber Monday påfølgende mandag, må du regne med å bli fristet hele uka gjennom.

Så, om du vil komme ut av det hele med økonomien i god behold, er det greit å plukke med seg noen tips – og å ta noen forholdsregler.

Les også: Fellene du må unngå på Black Friday

1. Ikke alle Black Friday-tilbud er like gode

Hvert år ser vi eksempler på folk som har latt seg rive meg, og handlet tilbud som tilsynelatende var gode – men som viste seg å ikke være det. Ikke ta for god fisk at før-prisen stemmer, men sjekk sider som prisjakt.no for å sammenligne priser mellom butikkene.

2. Lag en handleliste

Med mindre du har rom for å shoppe bare for å shoppe, er det en god idé å lage en liste over hva du faktisk trenger. Hva har du virkelig behov for, og hva ville du kjøpt dersom det ikke var tilbud? Da blir det lettere å sile ut de tilbudene som virkelig er for deg. Du slipper dessuten å sitte igjen med tre jakker, en undervannsdrone og skjegget i postkassa, når det du egentlig trengte var bukser og løpesko.

3. Sett en kjøpsgrense

Har du 2 000 kroner å bruke, eller kanskje 10 000? Bestem deg på forhånd, så slipper du å våkne angrende dagen derpå, og lure på om du må leve på nudler resten av måneden.

4. Gjør unna julegavehandelen

Jula kommer hvert år, og med den også behovet for å handle julegaver. Planlegger du litt i forkant, slipper du unna desember-rushet. Hvor godt hadde ikke det vært, for en gangs skyld? Ikke bare blir du tidlig ferdig med julehandelen, du kan også risikere å imponere med skikkelig fine gaver under treet (som du ikke har betalt altfor mye for).

5. Følg med på favorittene

Er det visse nettbutikker du vet det er stor sjanse for at du vil handle i? Meld deg på nyhetsbrevet deres i forkant, og følg dem på sosiale medier. Da får du det også med deg når enkelte velger å tyvstarte salget. Det skjer stadig oftere, nemlig.

6. Betal med kredittkort når du handler på nett

Uansett sum, er det alltid smartest å bruke kredittkort når du handler på nett. Da har ingen direkte aksess til brukskontoen din, og du har bedre rettigheter om noe skulle gå galt, som at det er noe feil med varen, eller at den aldri kommer frem.

Har du ikke SpareBank 1 Kredittkort ennå? Bestill det i dag!

Kontaktperson

Alf-Asbjørn Berge
Fagansvarlig betalingsformidling i SpareBank 1 Gudbrandsdal
Telefon
E-post