Rekordhøye strømpriser: Spar tusenlapper med enkle tiltak

Akkurat nå er strømprisene dobbelt så høye som for ett år siden, og strømutgiftene i en vanlig norsk husholdning øker kraftig.  Med enkle tiltak kan du unngå nye sjokk når strømregningen kommer, sier forbrukerøkonomen.

 

Frykter økte strømpriser

Høye strømpriser er noe mange nordmenn bekymrer seg for. I en undersøkelse Respons Analyse utførte for SpareBank 1 i vinter, svarte 3 av 10, nærmere 1,3 millioner nordmenn, at de frykter at økte strømpriser ville ramme deres privatøkonomi.

– Vi er helt avhengige av strøm i hverdagen, men det er mye vi kan gjøre for holde strømutgiftene i sjakk. Det handler om å kutte i forbruket eller få ned prisen på strømmen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Ett tiltak som raskt gir effekt er å senke temperaturen i boligen. Oppvarming krever mye strøm og med lavere innetemperatur på dagtid og ikke minst nattestid kan forbruket reduseres betydelig.

Spar tusenlapper

– Å endre innstillingen på termostatovnen eller gå over til vedfyring er noe veldig mange kan gjøre helt uten videre. Her er det mulig å spare tusenlapper. Å bytte til en rimeligere strømleverandør vil også kunne slå ut på sluttsummen på strømregningen, sier Gundersen.

Varmepumpe og etterisolering vil også bidra til å holde kulden ute og varmen inne, samtidig som strømforbruket blir lavere. Dette er lønnsomme tiltak som krever en større investering, men som kan utløse støtte fra kommune, kraftselskap eller Enova.

Billigere solstrøm

De siste årene har prisene for solceller blitt dramatisk redusert. Solstrøm er i ferd med å bli et alternativ for de som vil lage sin egen strøm til priser som er forutsigbare. Gode støtteordninger, gunstige lån og muligheten for å selge overskuddsstrøm gjør solenergi mer interessant.
– Solceller er helt klart et alternativ for stadig flere som ønsker å unngå fremtidige prisøkninger på deler av forbruket. Samtidig vet det at de forbruker ren og fornybar energi, sier Gundersen.

Gode finansieringsløsninger hos lokalbanken

SpareBank 1 Hallingdal Valdres har som Norges første bank designet flere gode produkt for deg som ønsker å velge mer miljøriktige løsninger. Her kan du mellom annet få Miljølån, med Norges råeste rente. Et annet alternativ er Sollån, som er et spesiallaget lån for deg som skal kjøpe solcelleanlegg og Varmepumpelån for deg som vil kjøpe varmepumper. Mer om løsningene til banken kan du lese her.

 

 

Kontaktperson

Torill Engebakken
Markedssjef
Telefon