Unngå nattmat etter en tur på byen

Komfyrbrann og tørrkoking er en av de vanligste enkeltårsakene til brann i hjemmet. De fleste oppstår på dagtid, men det er om natten de gir størst konsekvenser.

 

Branner representerer de mest alvorlige skadene i hjemmet, og i verste fall kan liv gå tapt.
– Brann er heldigvis ikke den hyppigste skadeårsaken i hjemmet. Samtidig er dette ofte situasjoner som er en stor belastning for de som rammes. Brannskader er også blant dyreste skadene, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Flest omkommer av branner om natten

Nær fire ganger daglig rykker brannvesenet ut til branner eller branntilløp på komfyren. Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

– Selv om de fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre, er det om natten flest omkommer i branner. Vi har dessverre flere eksempler på berusede personer som skal lage seg litt nattmat og som sovner fra komfyren, sier Nielsen.

– Eller når småslitne småbarnsforeldre skal koke tåteflasker på komfyren, glemmer dette oppi alle andre gjøremål og kanskje forlater kjøkkenet eller hjemmet sitt.

 

Svært dyre skader

Blant forsikringskundene i SpareBank 1 har Fremtind registrert 526 tilfeller av tørrkoking de siste tre årene, med en erstatningssum på 47 millioner kroner. Det gir en snitterstatning på 90.000 kroner.
De fleste saker ender i full erstatning, men en del kunder får redusert erstatningen på grunn av grov uaktsomhet. En fjerdedel av sakene med tørrkoking har enten fått avkortning eller er uavklarte saker. Normalt ligger avkortningen på mellom 10 og 15 prosent av den totale erstatningssummen.

– Det er nok vanskelig for folk å forstå at de ikke får full erstatning, spesielt etter en brann som i seg selv er traumatisk å oppleve. Det er også derfor vi gjør grundige undersøkelser, spesielt i de mest alvorligste sakene, slik at vi er trygge på vår avgjørelse. Det er det mest rettferdige for alle, sier Nielsen.

Totalt er det registrert ca. 10.000 brann, sot og røykskader blant forsikringskundene i SpareBank 1 de siste tre årene. Total erstatningssum på disse sakene er på vel 1.3 milliarder kroner.

Slik unngår du komfyrbrann

  1. Bruk komfyrvakt. En komfyrvakt kutter strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av komfyrplaten.
  2. Hold oppsikt med komfyren når du lager mat
  3. Skru av eller ned varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen
  4. Rengjør kjøkkenviften jevnlig
  5. Pass på at det ikke er brennbare ting nær koketoppen
  6. Tenk deg om før du setter i gang med matlaging etter en tur på byen