Sparing er alltid lurt! Et sparetips er mikrospar, der du kan sette et lite beløp på sparekonto hver gang du bruker bankkortet.

Smarte sparetips til deg som er ung

Fått penger til jul? Her får du noen lure sparetips for å komme godt i gang med økonomien din i 2019!

Kanskje sparer du til ny pc, bil eller bolig? Uansett om du studerer eller jobber, er det alltid lurt å spare penger. Selv om du kanskje ikke har så mye til overs, tenk at alle monner drar.

Det finnes mange ulike måter å spare på. For oss nordmenn er sparing i bank den mest populære spareformen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1. Har du for eksempel ikke boligsparing for ungdom (BSU) fra før, får du nå dobbel rente hos oss på de 25.000 første kronene du setter inn.

– Sparing i bank er trygt. Opprett en fast sparing, så slipper du å ta stilling til om du vil spare eller ikke, sier Lene Mamre-Johansen, spareekspert i SpareBank 1 Østlandet.

Spareekspertens sparetips:

  • Opprett et sparemål i mobil- eller nettbanken I mobil- og nettbank kan du opprette egne sparemål og gi dem valgfrie navn, som for eksempel «Elsykkel-konto», «Interrail-konto», «Tise-konto», osv. Det er lettere å holde motivasjonen oppe når du sparer til et konkret mål. Og det er vanskeligere å røre sparepenger som er avsatt til et sparemål du virkelig ønsker deg.
  • Betal til deg selv først. Legg inn et fast trekk til en sparekonto, på lik linje med en regning, så har du sikret deg sparing.
  • Mikrosparing Et lite beløp du selv bestemmer settes inn på sparekonto hver gang du bruker bankkortet. Dette er sparing som du knapt merker, men pengene bygger seg likevel opp på konto.
  • Boligsparing for ungdom, BSU Dette er den smarteste måten å spare på for deg under 34 år. Du får bankens beste rente på sparepengene dine. I tillegg får du inntil 5.000 kroner i skattefradrag hvert år. Med penger i BSU sikrer du deg egenkapital til kjøp av bolig. Dersom du ikke har BSU fra før, får du nå dobbel rente på de første 25.000 kronene du setter inn fra nå og ut hele 2019.
  • Skjul sparekontoen i nett- og mobilbanken Du kan selv velge hvilke kontoer som skal vises. Skjul sparekontoen for å unngå å bli fristet til å bruke pengene. Ute av syne, ute av sinn!
  • Dersom du er redd fristelsen til å bruke pengene blir for stor, kan du eventuelt overlate pengene til mor eller far. Da sitter det enda lengre inne å ta pengene ut igjen  🙂

– Uansett hvordan du sparer, så kommer du garantert ikke til å angre! Jeg har i hvert fall aldri hørt om noen som har angret på at de har spart penger, sier Lene Mamre-Johansen.