Hva kan du gjøre ​for å bidra til et bedre klima? Her får du fire klimatips av Karoline Bakka Hjertø, vår leder for bærekraft og samfunn.

Karolines klimatips – slik kan du påvirke positivt

Hva kan du gjøre ​for å bidra til et bedre klima? Her får du fire klimatips av Karoline Bakka Hjertø, vår leder for bærekraft og samfunn.

Klimautfordringene har etter hvert blitt et tema som alle bør kunne noe om. For å delta i samtaler eller svare på spørsmål fra barna, er det lurt å ha litt kunnskap.

Det samme gjelder på jobben. Der forholder du deg kanskje til kunder, eiere, leverandører, organisasjoner, myndigheter eller konkurrenter som alle i økende grad er opptatt av klima. Også derfor er det lurt å henge med.

Karolines klimatips 1 – Lær deg litt om klimaet

Karolines første klimatips er derfor at du lærer deg litt om klimaet.

  • Å laste ned Klimapod er en god start. Podcast-serien tar for seg alt fra emballasje til bank. Hver episode tar 30 til 50 minutter. I begynnelsen av hver episode gir biolog Dag Hessen en innføring i klimautfordringen.
  • Etter ei intensiv økt med podcast og husarbeid, har du fortjent en pause. Da kan du laste ned begge episodene av Sanninga om veret.
  • Se også gjerne NRK-debatten fra 14. mars der ungdommer utfordrer politikerne, eller se Greta Thunberg forklare hvorfor hun startet skolestreikene.
  • Når kvelden kommer anbefales bøkene Bienes historie og Blå av Maja Lunde.

Karolines klimatips 2 – Ta klimatesten

I sitt andre klimatips oppfordrer Karoline deg til å ta klimatesten. Etter noen få tastetrykk får du raskt svar på om du er en klimaengel, en klima-medelsvensson eller et klimasvin 🙁

Ta gjerne testen to ganger. Legg inn konkrete tiltak for å forbedre klimaavtrykket ditt den andre gangen. Klarer du å  gjennomfører tiltakene også i den virkelige verden, vil du redusere klimaavtrykket ditt 🙂

Karolines klimatips 3 – Gjør tiltak i boligen din

Sjekk om du kan gjøre tiltak i boligen din. Det kan du ganske sikkert! Kanskje du til og med kvalifiserer til bankens grønne boliglån? Har du sjekket kriteriene? Og har du sjekket hva du kan få igjen av ENOVA?

Karolines klimatips 4 – Påvirk positivt

I første episode av podcasten Hva er bærekraft, som ble sluppet 12. mars, ryddet Karoline opp i ord og uttrykk som ofte blir brukt om hverandre i bærekraftsammenheng.

– Bærekraft handler i bunn og grunn om to ting: Å redusere negativ påvirkning, og å bidra til positiv påvirkning. Slik er det også med klimaet, sier Karoline. Hennes fjerde klimatips er derfor at du blir litt mer bevisst på hva du kan gjøre for å påvirke positivt.

Start gjerne med disse tipsene.

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Lykke til, avslutter Karoline.


Dette er den andre i en serie artikler om bærekraft fra SpareBank 1 Østlandet. Vi ønsker å bidra til at bærekraft blir satt på dagsorden og har valgt å sponse første sesong av podcasten «Hva er bærekraft», som du også finner på iTunes og Spotify.

Første episode, podcasten Hva er bærekraft
(Gjest: Karoline Bakka Hjertø, leder for bærekraft og samfunn i SpareBank 1 Østlandet)

Andre episode, podcasten Hva er bærekraft
(Gjest: Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO Senter for klimaforskning)

Tredje episode, podcasten Hva er bærekraft
(gjest: Torkjel Sandanger, professor ved Universitet i Tromsø)

Fjerde episode, podcasten Hva er bærekraft
(gjest: Gunn Marit Aasvang, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet)

Femte episode, podcasten Hva er bærekraft
(Gjest: Bjørn Lomborg, ansett som en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer av Time Magazine og leder av tenketanken Copenhagen Consensus Center.)

Sjette episode, podcasten Hva er bærekraft
(Gjest: Christine Spiten, medgrunnlegger av Blueye Robotics og inne på Forbes «30 under 30»-liste blant unge teknologientreprenører.)

Sjuende episode, podcasten Hva er bærekraft
(Gjest: Polfarer Børge Ousland)

Åttende episode, podcasten Hva er bærekraft
(Gjest: Gro Skaaren-Fystro i Transparency Norge.
Hun snakker om korrupsjon og kommer blant annet inn på hvorfor anti-korrupsjonsarbeid er viktig i en bærekraftsammenheng.)

Niende episode, podcasten Hva er bærekraft
(Gjest: Lars Mårtensson, miljø- og innovasjonssjef i Volvo.)