Nå er det enkelt å starte en bedrift!

– Vår nye løsning gjør selskapsetablering raskere, enklere og gir deg en enda bedre oversikt over hva det er viktig å tenke på når du starter en bedrift for første gang, sier John Retzius, banksjef for bedriftssenteret i SpareBank 1 Østlandet.

Mange som starter en bedrift synes prosessen med å etablere bedriften i Brønnøysundregistrene er både komplisert og tidkrevende. I starten av oktober lanserte SpareBank 1 Østlandet en helt ny tjeneste som gjør det enkelt for kunder å etablere sin egen bedrift.

– Dette er en heldigital løsning som er koblet opp mot Brønnøysundregistrene og Altinn, og som gjør det mye enklere og mindre tidkrevende for folk å starte opp en bedrift.

Har du en god forretningside? Da bør du sjekke ut den nye tjenesten

– Raskt og enkelt

Hva er det konkret som er så mye bedre med denne tjenesten?

– Nå har vi forenklet og automatisert hele etableringsprosessen for bedriftskunder, sier Retzius, og kommer med følgende eksempler:

– Når du på våre hjemmesider har registrert informasjon om selskapet og lastet opp stiftelsesdokumentet, får du raskt tilgang til et kontonummer for innbetaling av aksjekapital. Videre vil du motta bekreftelse på innbetalt aksjekapital i samme øyeblikk som alle stiftere har betalt inn sin rettmessige andel. Tidligere var dette manuelle sjekkpunkter med flere eksterne avhengigheter, og ventetiden for kunde var derfor uforutsigbar. Vi har nå laget en tjeneste som er enkel å forstå, og i tillegg er svært effektiv, forklarer han.

Alt du trenger å gjøre er å klikke deg inn på nettsiden og velge hvilket type selskap du vil starte. Deretter er det bare å følge veiledningen i løsningen steg for steg – og på minimalt med tid har du etablert din egen bedrift.

John Retzius er banksjef på bedriftssenteret i SpareBank 1 Østlandet. Her gir han gode råd til deg som vil starte en bedrift.

– Gode tilbakemeldinger

Hvis du for eksempel er usikker på om du skal starte et enkeltpersonforetak eller et aksjeselskap, får du gode tips og råd inne på siden til SpareBank 1 Østlandet.

– Vi har laget denne løsningen fordi vi ønsker å være den beste støttespilleren til folk som ønsker å «gutse» på og starte sin egen bedrift. Vi vil tilby den beste løsningen på markedet til denne kundegruppa, og det mener jeg vi har klart, sier Retzius.

Etter at tjenesten ble rullet ut, har en rekke virksomheter etablert seg ved å bruke denne tjenesten, og kundene er fornøyde.

– Det har vært en suksess, og tilbakemeldingene fra kundene har så langt vært svært gode. Nye bedriftskunder synes tjenesten har vært opplysende med god informasjon underveis, samtidig som innebygde digitale funksjonaliteter setter en strek over det som tidligere var forbundet med ventetid, sier han.

Sidene er under stadig utvikling, og vi har fokus på å legge til tips og råd slik at de som skal starte bedrift kan få best mulig veiledning i prosessen.

– Framover blir det også viktig å bygge inn enda mer rådgivning til nyetablerte gründere i tjenesten. Det er mye du må tenke over når du skal starte en bedrift, som for eksempel behovet for forsikring av eiendeler samt pensjonsordninger til de ansatte. Dette er noe av det vi skal jobbe videre med, forteller Retzius.

Er du litt usikker på hvilken veg du skal gå? Vi er her for å hjelpe deg.

Tre gode råd til deg som vil starte en bedrift:

1.      Lag en forretningsplan

Det aller viktigste er at du har klokkertro på ideen din og er tydelig på formålet med produktet eller tjenesten. Du må også sørge for at du har god innsikt i og forståelse av markedet du skal gå inn i, og definere en tydelig målgruppe du vil nå ut til.

I tillegg til dette bør en konkurrentanalyse også være en naturlig del av forretningsplanen din.

2.      Ha et realistisk budsjett

I neste rekke må du tenke på lommeboka.

– Du må vite hvordan du skal tjene penger, og du må derfor ha et godt gjennomarbeidet budsjett for selskapet. Videre må du vurdere om, og i hvilken grad, du har behov for finansiering. Se om du kanskje kan finne noen støtteordninger og stipender som du kan søke på i oppstartsfasen.

3.      Bruk nettverket ditt

I tillegg til en solid forretningsplan og en økonomisk ramme, er menneskene du omgir deg med av stor betydning. Retzius mener menneskene du har rundt deg kan ha vel så mye å si for hvorvidt du lykkes med ideen din.

– Jeg vil virkelig poengtere hvor viktig dette er. De du jobber med må ha samme visjon og engasjement for selskapet som deg. Delta aktivt i ulike nettverk og husk at det kan være nyttig å høste erfaring fra andre som har vært gjennom en oppstartsfase av et selskap tidligere. Ikke undervurder det å kunne bli utfordret av en mentor, en slik relasjon kan åpne mange nye dører, avslutter Retzius.

Les også: Slik kan din bedrift ta betalt med Vipps