Gratulerer til Smud UB som er tildelt SpareBank 1 Østlandets bærekraftspris UNG!

Smud UB fikk første bærekraftspris

Gratulerer til Smud UB som er tildelt SpareBank 1 Østlandets bærekraftspris UNG!

Det er aller første gang bærekraftsprisen for ungdomsbedrifter deles ut. Det skjedde 7. mars under Ungt Entreprenørskaps fylkesmesse for ungdomsbedrifter i Oppland og Hedmark 2019.

– Løser reelt bærekraftsproblem

– Vi sender en stor gratulasjon til Smud UB på Elverum videregående skole, som løser et reelt bærekraftsproblem i Norge, sier Karoline Bakka Hjertø, bærekraftsansvarlig i SpareBank 1 Østlandet (bildet). – Smud UB utnytter råvarer som ellers ville gått rett i søpla. At bedriften gjør noe med dette, er superbra!

– Vil utgjøre en forskjell

Smud UB tilbyr forfriskende og sunne fruktbaserte produkter, som smoothie, basert på svinn hos lokale bedrifter.

– Vi er veldig glade for å vinne denne prisen fordi vi bruker mye tid på å fokusere på bærekraft. Det var en viktig pris å vinne for oss, fordi vi nettopp ønsker å være så bærekraftige som mulig og utgjøre en forskjell. Vi ønsker å snu trenden til å ikke kaste så mye matavfall som det gjøres i dag, sier de glade vinnerne i Smud UB.

Oppfordrer til kjøkkenkompostering

De ønsker også å påvirke andre til å bruke bokashi for å kompostere eget matsvinn.

– Slik har bedriften vår tatt flere steg i sirkulærøkonomien og vi har store muligheter for å bli lønnsomme og nå ut til enda flere, mener jentene i Smud UB

I sin begrunnelse har juryen vektlagt at vinneren har god og tydelig markedsføring og at bærekraft er tydelig i forretningsideen.

Bærekraftige valg i hele verdikjeden

– Forretningsidéen til Smud UB er sirkulær. Bedriften har tatt bærekraftige valg i hele verdikjeden og har en løsning for avfallet fra produksjonsprosessen og for gjenbruk av emballasje, sier Karoline Bakka Hjertø, som både satt i juryen og delte ut bærekraftsprisen under messe på CC Stadioen i Hamar torsdag kveld.

Juryen har også lagt vekt på at Smud UB har få investeringskostnader og har vist at de er lønnsomme. «De har potensiale for videre vekst, både fordi de har lett tilgang til råvarene og fordi produktet er etterspurt, populært og sunt» konkluderer juryen.

SpareBank 1 Østlandets bærekraftspris UNG

Prisen tildeles en ungdomsbedrift i Hedmark som har gjort bevisste bærekraftige vurderinger gjennom sin bedrift. Det gjøres en helhetsvurdering ut fra både innsendt beskrivelse og intervju på stand under fylkesmessa.

Kriterier

  • Er det behov for produktet?
  • Er forretningsidéen i seg selv er bærekraftig?
  • Har bedriften gjort bevisste bærekraftige vurderinger i produksjonen?
  • Har bedriften gjort bevisste bærekraftige vurderinger når det kommer til transport?
  • Brukes bærekraft som et salgsfremmende element i markedsføringen?
  • Er produktet egnet for gjenvinning?
  • Klarer bedriften å forene lønnsomhet og bærekraft?
  • Har bedriften jobbet med ett eller flere av FNs bærekraftsmål?