Hver tiende nordmann gruer seg til å gå gjennom skattemeldinga, som kommer 4. april. Enda flere har ikke peiling på hva det står i den.

460.000 nordmenn gruer seg til årets skattemelding

Hver tiende nordmann gruer seg til å gå gjennom skattemeldinga, som skal leveres innn 30. april. Enda flere har ikke peiling på hva det står i den.

Har du sjekket skatten? Enten du får igjen litt ekstra å rutte med, eller du står overfor en sur baksmell, må du huske å sjekke selvangivelsen innen 30. april. En fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1 viser at 11 prosent gruer seg til å gå gjennom skattemeldinga si. Blant dem mellom 25 og 34 år er andelen hele 23 prosent.

Mangler oversikt

I tillegg viser undersøkelsen at fire av ti har liten eller ingen oversikt over hvor mye de får tilbake, eller må ut med i restskatt.

– Uten oversikt er det ikke rart at mange gruer seg til å åpne årets skattemelding. Men det er ikke store innsatsen som skal til for å få oversikten du trenger, og unngå at skattemeldinga blir et stressmoment i hverdagen, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Forstår ikke innholdet

De fleste får skattemeldinga med de viktigste postene (lønn, skatt, gjeld, renter) ferdig utfylt. Likevel er det den enkeltes ansvar å kontrollere at opplysningene som er forhåndsutfylt stemmer. Undersøkelsen viser at flere synes det er lettere sagt enn gjort. Én av seks svarer at skattemeldinga er vanskelig å forstå, og to av ti frykter at de ikke får med seg alle fradragene de har krav på.

– Skattemeldinga kan oppfattes som en komplisert affære, og hvis man ikke forstår, er det viktig å be om hjelp. Det er all grunn til å sjekke meldinga nøye, også hvis du unngår baksmell. Ikke gå i fella og vær fornøyd med at du får penger tilbake. Jakt heller på flere fradrag i skattemeldinga, kanskje skal du ha enda mer tilbake. Tiden du bruker på å gå gjennom skattemeldinga kan bli noen svært lønnsomme minutter, sier Magne Gundersen.

Tips før du leverer skattemeldinga di:

  1. Sjekk inntekta. Skattefrie frynsegoder og godtgjørelser kan være feilført som lønn.
  2. Før opp reisefradrag eller pendlerfradrag. Dette er IKKE forhåndsutfylt. Bruk gjerne skatteetatens kalkulatorer for å beregne fradragene.
  3. Sjekk at alle utgifter til pass av barn er med. Det kan være mangler i oppgavene fra barnehage og SFO. Ikke glem utgifter til privat barnepass og kjøring til og fra barnehage.
  4. Få med fradrag for fagforeningskontingent og gaver til frivillige organisasjoner som er godkjent for skattefradrag.
  5. Samboer og felles lån? Husk fordeling av rentefradraget. Samboere må ha avtale om fordeling av renteutgiftene.
  6. Privat lån eller lån fra arbeidsgiver? Før opp rentene og få fradrag.
  7. Bruk fradragsveilederen på skatteetaten.no. Den hjelper deg å finne de vanligste fradragene du har krav på.
  8. Refinansiert? Du får fradrag også for utgifter til takst og andre omkostninger/gebyrer.
  9. Funnet feil eller gjort endringer? Du kan selv gjøre en ny skatteberegning på skatteetaten.no.
  10. Restskatt? Hvis du betaler skyldig skatt innen fristen 31. mai, slipper du renter på restskatten. Les om frister for betaling av restskatt på skatteetatens sider.

Fristen for å levere skattemeldingen er tirsdag 30. april for lønnsmottakere og pensjonister og 31. mai for personlig næringsdrivende. Hvis du ikke gjør endringer i skattemeldingen, trenger du ikke gjøre noe. Skattemeldingen regnes da som levert med de forhåndsutfylte opplysningen.