Byttehelgen: 1 av 2 foreldre mener det er utstyrspress i idretten

Norske foreldre betaler i snitt over 10.000 kroner per barn knyttet til barneidrett, viser en fersk undersøkelse. Nå arrangeres lokale byttehelger for å gjøre brukt skiutstyr mer tilgjengelig for alle.

Aldri før har barn og unge vært så aktive i idrett som i dag. Tall fra den landsdekkende ungdomsundersøkelsen Ungdata viser at hele 93 prosent av alle barn er innom organisert idrett i løpet av oppveksten.

Barneidrett er imidlertid ikke gratis, og høye kostnader ekskluderer. I en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1, svarer én av fire foreldre at de har valgt ikke å introdusere barna for enkelte idretter. Samtidig oppgir én av ti at de har tatt barna ut av en idrett fordi det er for dyrt.

– Prislappen på norsk barneidrett blir stadig større. I undersøkelsen svarer én av fem foreldre at de bruker mellom 10 000 og 30 000 kroner på idrettsaktiviteter per barn hvert eneste år, og kostnadene øker i takt med barnets alder. For en gjennomsnittlig tobarnsfamilie innebærer dette en årlig kostnad på mellom 20 000 og 60 000 kroner. Når summene blir så høye, er det ikke rart at flere foreldre ser seg nødt til å kutte i barnas aktiviteter for å få regnestykket til å gå opp, sier privatøkonom Marianne Holm i SpareBank 1 Østlandet (bildet under).

privatøkonom Marianne Holm i SpareBank 1 Østlandet (bildet) alt du trenger å vite om gjeldsregisteret.

Arrangerer bruktskisalg

Som et tiltak for å redusere kostnadene forbundet med idretten og gjøre skiutstyr mer tilgjengelig for folk flest, arrangerer SpareBank 1 Østlandet og Norges Skiforbund Langrenn byttehelg sammen med klubber i regionen. Dette er blitt en godt besøkt tradisjon.

– Under byttehelgen kan familier selge utstyr de ikke lenger bruker, eller kjøpe brukt skiutstyr til en rimelig pris. Byttehelgen er et fantastisk arrangement som gjør at enda flere kan få være med ut i løypa, uten at det trenger å koste skjorta. Som bank er det vårt ansvar å legge til rette for tiltak som hjelper familier med å disponere de midlene de har til rådighet på en smart måte. Gjenbruk av skiutstyr er et veldig godt eksempel på nettopp det, sier Holm i SpareBank 1 Østlandet.

Se hvilke klubber som arrangerer byttehelg her.

Fremdeles høyt utstyrspress i barneidretten

Barnefamilier opplever krav til dyrt utstyr fra første møte med den organiserte idretten. I årets undersøkelse svarer over halvparten av foreldrene at det er et generelt utstyrspress i norsk barneidrett, og én av fire sier de har opplevd utstyrspress når de tenker på egne barn.

— Vi bruker store summer på sportsutstyr i Norge. Når kostnadene blir så høye at barn blir holdt utenfor, har det gått altfor langt. Det er på tide at alle som er engasjerte i idretten tenker nytt, eller rettere sagt brukt. Brukt utstyr bidrar ikke bare til å senke kostnadene, og dermed inngangsterskelen for å ta del i idretten. I mange tilfeller er det også vel så bra som nytt. Barn som vokser fort fra utstyr har ikke behov for verken nyeste eller dyreste modell, sier Marianne Holm.

– Vi vil rose alle klubbene som med byttehelgen er med og legger til rette for at brukt utstyr kan få nye eiere. De gjør en veldig viktig jobb som bidrar til at enda flere kan være med og glede seg over det å delta i idrett, sier Holm.

Om Byttehelgen:

Byttehelgen er et samarbeid mellom Norges Skiforbund Langrenn, SpareBank 1 og skiklubber i hele landet. Under Byttehelgen arrangerer skiklubber markeder hvor det kjøpes og selges brukt skiutstyr. Gjenbruk av utstyr er god økonomi siden klubben tjener på det, de som selger tjener på det, og ikke minst er det lønnsomt for de som kjøper nytt brukt.