I år blir det brukte gaver under juletreet

Christiane Hytten Grelland (28) har samme planer som 13 prosent av innbyggerne på Østlandet: Hun vil kjøpe brukte julegaver i år.

Pengene sitter løst når julematen og julegavene handles inn. I år kommer vi til å julehandle for 58 milliarder kroner i desember, viser tall fra Virke. Det tilsvarer 10.850 kroner for hver nordmann.

Brukttrenden treffer også julehandelen

Hver husholdning planlegger å bruke drøyt 1.900 kroner på gaver til hver av barna sine i forbindelse med jul. Tross forbrukstallene har mange begynt å tenke alternativt viser en fersk undersøkelse gjort for SpareBank 1 Østlandets konjunkturbarometer. Hele 13 prosent av innbyggerne på Østlandet planlegger nemlig å kjøpe julegaver brukt i år.

– Om det er på grunn av økonomi eller bærekraft vet vi ikke med sikkerhet, men trolig er det en kombinasjon. Det er tydelig at brukthandel også har slått igjennom til jul, og det synes vi er veldig fint å se. En familie trenger ikke å bruke titusenvis av kroner for å få en fin julehøytid, sier Marianne Holm, privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet.

Sier nei til forbrukshysteriet

En av de som planlegger å kjøpe julegaver brukt er Christiane Hytten Grelland (28) fra Oslo. Hun har sett seg lei på gavehysteriet som hun mener øker fra år til år.

Christiane Hytten Grelland

– Jula handler ikke om å bruke mest mulig penger, men om å ha det fint sammen. Det er hyggelig med gaver, men mye er jo like bra brukt som nytt. I år kommer jeg derfor til å kjøpe de fleste julegavene brukt, sier hun.

Christiane forteller at for henne har bærekraftsperspektivet vært viktig når hun har valgt å droppe Black Friday og butikkbesøk, og heller velger bruktmarkedet.

– Jeg synes forbruket er høyt nok som det er. Å kjøpe julegaver brukt er et lite, men viktig bidrag til miljøet. I tillegg er det jo økonomisk og bidrar kanskje til å dempe gavehysteriet i min krets noe, smiler hun.

De yngste kjøper mest brukt

Unge som Christiane er i størst grad opptatt av å handle brukt til jul. I aldersgruppen 18-29 år planlegger hele 1 av 5 å kjøpe brukte gaver i år. Så synker andelen gradvis med alder. Også flere kvinner enn menn er opptatt av å handle brukte gaver. 16 prosent av kvinnene på Østlandet planlegger brukte julegaver, mot 10 prosent av mennene.

Privatøkonom Marianne Holm

– Brukthandel til jul ser ut til å følge den generelle gjenbrukstrenden hvor det er de yngste som er flinkest. Dette henger naturligvis noe sammen med økonomi, men unge er også de som i størst grad er opptatt av klima og bærekraft. De er foregangseksempler på mange områder, sier Marianne Holm.

I aldersgruppen 18-29 år oppgir hele 69 prosent at de har handlet brukte varer eller ting det siste året. For alle aldersgrupper er tallet 53 prosent.

170.000 tar julefeiringen på kreditt

Hele 19 prosent av befolkningen frykter at de får dårlig råd i januar som følge av høyt juleforbruk i desember. Dette er en nedgang på to prosentpoeng fra i fjor. Samtidig sier fire prosent, eller 172.000 nordmenn, at de regner med å måtte låne eller ta opp kreditt for å dekke utgiftene til jul. Fokus på gjenbruk kan bidra til å dempe kjøpepresset mange opplever i forbindelse med julen, mener privatøkonomen.

– Det skapes fort voldsomme forventninger opp mot jul, både rundt gaver, mat, pynting og andre ting. Men senk ambisjonene, det går fint an å arrangere en flott julefeiring og skape gode minner uten at utgiftene løper løpsk og alt er nytt, sier privatøkonom Marianne Holm.

Kilder:

  1. Forbrukerundersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag for SpareBank 1 Østlandets konjunkturbarometer i perioden 21. okt – 4. nov 2019 blant et representativt utvalg på 2.000 respondenter i fylkene Hedmark (500), Oppland (500), Oslo (500) og Akershus (500).
  2. Elektronisk forbrukerundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra SpareBank 1 i perioden 10. – 16. oktober 2019 med et landsrepresentativt utvalg på 1.051 personer.