Ta båtlappen nå – så er du klar til sommeren!

Gleder du deg til sol og sommer på sjøen?  Husk at du kanskje trenger båtlappen for å bruke båten din på lovlig måte. Her får du vite hvem som trenger sertifikat.

I disse dager begynner det å krible i båtfolket, som gleder seg til flotte dager på sjøen.

– Er du en av dem som ennå ikke har skaffet deg båtlappen? Da  kan det være en god ide å ta prøven nå, slik at du er klar til sommeren, sier skaderforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

– En båtfører har alltid et stort ansvar, både for seg selv og de andre som er med i båten. Alle som ferdes på sjøen bør derfor ha et minimum av kunnskap for å sørge for at sikkerheten ivaretas, sier han.

Noen ganger trenger du sertifikat for å kunne føre båten lovlig. Størrelsen på båten og alder på båtføreren bestemmer hvilket sertifikat du trenger.

Alle bør ta båtlappen

Nilsen anbefaler uansett alle å ta båtførerprøven, selv om det ikke er pålagt.

– Under båtførerprøven testes kunnskapene dine innen sjømannskap, navigasjon, sjømerker, håndtering av nødsituasjoner og regler som gjelder til sjøs. Her er det mye nyttig læring å hente.

Skadeforebyggeren har også følgende råd til deg som er ny som båtfører:

–  Ta deg noen turer om bord hos en garvet båtfører før du overtar ansvaret selv. Praktiske råd og gode tips fra en erfaren skipper vil være nyttig for å oppnå et trygt båthold.

Trenger du båtlappen? Her finner du reglene

Nedre aldersgrense?

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt, men er du under 16 år må følgende betingelser være oppfylt:

  1. Båten kan ikke være lengre enn åtte meter
  2. Båten kan ikke ha større motor enn 10 hk
  3. Båten skal ikke gå fortere enn 10 knop

Hvem trenger båtførerbevis?

Hvis du er født i 1980 eller senere og skal føre en fritidsbåt som er lengre enn 8 meter eller med motor større enn 25 hestekrefter, må du ha båtførerbevis. Båtførerprøven tar for seg de grunnleggende kunnskapene en båtfører trenger for å ferdes trygt på sjøen.

Personer født før 1980 er fritatt fra kravet om båtførerbevis, og kan føre båter opp til 15 meter uten å måtte vise til et kvalifikasjonsbevis.

Trenger du fritidsskippersertifikat?
For å kunne føre fritidsbåt mellom 15 og 24 meter må du ha et fritidsskippersertifikat.

Du må være fylt 18 år og oppfylle følgende  tre krav:

  1. bestått fritidsskippereksamen hos et kurssenter godkjent av Sjøfartsdirektoratet,
  2. gyldig helseerklæring fra lege
  3. dokumentert godkjent fartstid

 

Se opp for avkortning
Skadeforebyggeren minner om at det kan bli avkortning i erstatningen ved et eventuelt uhell når båtfører ikke har pålagt båtførerbevis.

– Avkortning kan likevel bare skje når årsaken til skaden er manglende kunnskaper som båtføreren ville fått ved gjennomført båtførerprøve, sier Nilsen.

Sjekk sikkerhetsforskriftene
Han anbefaler også at du sjekker forsikringsavtalen for reglene om hvordan du som eier og bruker skal sikre deg mot skade på båt og utstyr.

Du har vel en god ulykkesforsikring?

Det er dessverre slik at det inntreffer ulykker knyttet til båtlivet. Ulykkesforsikring er en god løsning for alle som skal føre båt på sjøen.

 

Foto: Statefarm