Konfirmasjon: Pengefest for den unge og økonomisk utfordring for foreldrene

Konfirmasjon er blitt en gullgruve for konfirmantene, men mange foreldre sliter med å få råd til feiringen.

Prislappen på norske konfirmasjoner ligger ifølge flere undersøkelser ofte i området 20 til 40 tusen kroner. Noen klarer fint å lage i stand en flott feiring for et lavere beløp mens andre bruker langt større summer på den store dagen.

Bekymret for utgiftene

Uansett er konfirmasjon et stort økonomisk løft for foreldrene. Tall fra SpareBank 1 i Trøndelag viser at en av fem foreldre er bekymret for kostnadene ved konfirmasjon.

– Hvis du er sent ute og har planlagt dårlig, kan konfirmasjonen fort bli langt dyrere enn du hadde tenkt, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Et tradisjonelt konfirmasjonsselskap innebærer utgifter til mat, drikke, pynt, antrekk og gave. Avhengig av hvor man legger lista, kan utgiftene fort bli store.

Involvere konfirmanten

– La konfirmanten delta i planleggingen av den store dagen. Og sett gjerne en økonomisk ramme for hvor mye det hele skal koste. Da kan foreldrene få en fin økonomiprat med konfirmanten og vise hvordan ulike valg og prioriteringer slår ut, sier Gundersen.

Uten planlegging og sparing i forkant kan konfirmasjonen bli et pengesluk som kan true familieøkonomien. For noen er løsningen å ta opp forbrukslån eller be banken om avdragsfrihet på boliglånet. Enkelte må be NAV om støtte selv for en nøktern konfirmasjonsfeiring.

– De aller fleste klarer å legge av litt til barnas konfirmasjon, den kommer jo ikke akkurat som en overraskelse. Men jeg advarer mot å feire konfirmasjon på kreditt. Det er ikke verd å sette økonomien over styr for å arrangere en like fin konfirmasjon som naboen, sier forbrukerøkonomen.

Stort pengefokus

Pengegavene som konfirmanten får ligger også i området 20 til 40 tusen kroner. Gavebeløpene varierer mye og avhenger av hvor mange som gir og hvor mye hver enkelt har anledning til å gi.

Pengefokuset er enormt, ikke minst første skoledag etter konfirmasjonen. Hvor mye penger de har fått er naturlig nok dagens store samtaleemne. Dagen kan fort bli en solid nedtur for de som har fått mye mindre i gave enn klassekameratene.

– Det kan oppleves brutalt. Jeg tror alle skjønner at det fort blir en negativ opplevelse for den som har fått betydelig mindre enn det som er gjengs i klassen, sier Gundersen.

Ikke alle foreldre har anledning til å gi store pengebeløp, og mange har liten familie og dermed få gjester som gir gave.

– Dette er en situasjon foreldre bør ta opp på forhånd og forberede konfirmanten på.

En gullgruve

For de aller fleste unge er konfirmasjonsdagen svært innbringende og første gang de får en stor sum til rådighet. Konfirmasjonspengene gir mange muligheter, og kjøretimer, sportsutstyr, reise og ny mobil står ofte høyt på ønskelisten. Men det er noen fallgruver som de unge bør styre unna.

– Det er om å gjøre at pengene raskt blir satt inn på konto. Ellers er det veldig lett å bli fristet til å forsyne seg av pengebunken hver gang man får lyst på noe. Og konfirmantene børe tenke seg godt om og rådføre seg med foreldre og andre før de bestemmer seg for hvordan de vil bruke pengene, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Les: Smarte pengeråd for konfirmanten

(foto toppbanner: Shutterstock)