Ødelagte bunader dekkes ikke av den «vanlige» forsikringen

Har du tenkt på at det kan være lurt å forsikre bunaden? Joda, innboforsikringen dekker bunaden, men når du bruker den utenfor boligen er den ofte ikke godt nok forsikret.

Tilsammen toger hele 2.5 millioner nordmenn rundt i bunad til en samlet verdi  på mer enn 30 milliarder kroner på 17. mai. Men selv om bunaden er det dyreste plagget vi eier, er det bare et fåtall som har skaffet seg nødvendig forsikringsdekning for bunaden.
Eier du verdifulle ting som du ofte tar med deg ut av huset? Da kan det være lurt med verdisakforsikring. En Ringeriksbunad med søljer og belte i sølv har en verdi på ca 45 000 – og 50 000 kroner.Skadeforebyggeren forteller at du må ha en egen verdisakforsikring på bunaden med forsikringssum lik kostnaden for å kjøpe ny bunad hvis du skal være helt trygg. Da er du forsikret mot nesten alle typer skader på bunaden. Forsikringen gjelder også om du mister bunaden eller den blir ødelagt når du er på reise.

Får seg en overraskelse

Mange er nemlig ikke klar over at vanlig innboforsikring og reiseforsikring ikke er nok. Innboforsikringen gjelder først og fremst hjemme i boligen, og dekker i hovedsak bare de alvorlige skadeartene brann, vann og tyveri. Innboforsikringen har i tillegg begrenset erstatningssum for spesielle verdigjenstander så som bunad.

Reiseforsikringen dekker også de de korte utferdene i lokalsamfunnet, men har på samme måte som innboforsikringen uansett for lav forsikringssum til å dekke den kostbare bunaden.

Lag avtale om spesiell verdisaksforsikring allerede før årets feiring. Selskapet trenger informasjon om hvilken bunad det er snakk om og verdien på denne for gi deg et tilbud på verdisaksforsikring. Husk at å være uten slik spesiell verdisaksforsikring på bunaden fort kan bli en dyr opplevelse.

– Hvert eneste år opplever vi at folk har fått ødelagt bunaden med skjemmende flekker på forkleet, rift i skjorten eller hull i stakken. Det meldes også om tyveri av bunad fra garderobe, bil og hotellrom.

En gjennomsnittlig bunad koster 40 000 kroner. Legger du til bunadssølv og annet tilbehør kommer du fort opp i 60-70 000 kroner. Dette er en stor investering, og et uhell med bunaden kan bli dyr å reparere uten forsikring. Skulle bunaden bli stjålet blir tapet enda større, sider skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring som samtidig minner om eierens ansvar for å passe på verdigjenstandene sine.

Tips til godt stell av bunad

Etter bruk er det lurt å følge noen tips, sier Hege Benedikte Asvald Gulsvik  på Husfliden i Hønefoss.

  • Luft bunaden!
  • Fjern flekker (møll liker matrester!)
  • Send bunaden eventuelt til rens
  • Bunaden må henges i en bunadspose (av tekstil)! Disse posene er ikke laget av plast, de puster, men møll kommer ikke inn i posen.
  • Bunadsskjorten må vaskes rett etter bruk (håndvask med nøytralt vaskemiddel).
  • Skyll skjorten minst 5 ganger….dårlig skylling kan føre til at skjorten gulner.
  • Legg skjorten i en skjortepose av lin eller bomull (dersom skjorten strykes før lagring gulner den).
  • Er skjorten blitt gul, vask en gang med Omo eller Blenda for hvitvask. Rør Omo/Blenda godt ut i 10 liter vann fra springen (ca 70-80 grader). La skjorten ligge 4-5 timer. Rør om mens vannet er varmt og sørg for at hele skjorten er under vann, så det ikke skjolder. Skyll på vanlig måte.

Her kan du lese Husfliden sine tips og råd for bunader, skjorter og bunadsølv

Foto: Lars Botten

(Foto Lars Botten)