Feriepenger og skattepenger gir økonomisk handlingsrom

Feriepenger og skattepenger gir økonomisk handlingsrom. Det kan lønne seg å ikke bruke alle feriepengene på sydenturen.

Juni-måned kan oppleves litt som å vinne i lotto. Mange får tilbake på skatten, og i tillegg kommer feriepengene! Dette gir mange muligheter. En etterlengtet ferietur, oppussing, eller fornyelse av garderoben kan være både kjærkomment og nødvendig.

Men de ekstra pengene er også en gylden anledning til å ta noen smarte økonomiske grep som man gjerne ikke har rom til ellers i året.

Her er fire råd som kan vurderes – i anbefalt rekkefølge:

1. Betal kredittkortgjeld

Forbrukslån og kredittkortgjeld har ofte høye renter og gebyrer. Har du slik gjeld sparer du mange kroner på å redusere denne. Betal ned så mye som mulig, og helst alt.

2. Skaff deg et buffer

I løpet av et år vil de aller fleste erfare at uforutsette utgifter plutselig dukker opp.

Bilen som må på verksted, tannlegebesøket du ikke hadde regnet med, og vaskemaskinen som plutselig sier takk for seg. Slik skjer stort sett alltid når det passer som dårligst. Når det skjer er det smart å ha penger i bakhånd. Da slipper du å ty til kredittkort eller forbrukslån – som fort blir kostbart.

Setter du av noen kroner på en sparekonto er du forberedt på det uforutsette.

3. Betal ned ekstra på boliglånet

Boliglånsrenten har de siste årene vært svært lave. Det er derfor billigere å ha boliggjeld nå enn det historisk sett har vært.

Å øke avdragsbetalingen på boliglånet er dermed en lønnsom form for sparing, og det er et godt økonomisk råd å bruke deler av feriepengene og eventuelle skattepenger til å redusere boliglånet ditt.

4. Sett av penger til sparing

Sparing med langsiktig horisont er alltid smart. Avhengig av alder, tidsperspektiv og risikovilje finnes det flere muligheter:

  1. Sparekonto
  2. BSU (under 34 med arbeidsinntekt)
  3. Fond – aksje, renter eller kombinasjonsfond
  4. Pensjonskonto 

For alle disse løsningene kan man velge engangsinnskudd, fast trekk (for eksempel hver måned), eller begge deler.

Sjekk SpareBank 1 Ringerike Hadelands alternativer for sparing på rhbank.no eller klikk direkte på linkene over. Du kan også ta kontakt på telefon 02130 og avtale en rådgivningssamtale med en av våre høyt kvalifiserte finansielle rådgivere.

Lykke til – og god ferie!

(foto:Shutterstock)