Alt du trenger å vite om Aksjesparekonto

1. september lanserer vi Aksjesparekonto som gjør det enda mer attraktivt å spare i aksjer. Du kan bytte fond og kjøpe og selge enkeltaksjer uten å utløse skatt på gevinster.

Det er tre fordeler med Aksjesparekonto:
• Du betaler ikke skatt på gevinsten før pengene fra salget tas ut av kontoen
• Du kan ta ut innskuddet og la gevinsten stå igjen uten å utløse skatt
• Du kan bytte aksjefond og kjøpe og selge enkeltaksjer uten skatt på gevinst som realiseres

Har du aksje- og aksjefondgevinster, bør du vurdere å flytte de inn på en Aksjesparekonto i år, sier investeringsrådgiver Liv Grinna i SpareBank 1Ringerike Hadeland.

Hva er aksjesparekonto?

Aksjesparekonto er en konto for langsiktig sparing i enkeltaksjer og aksjefond. Tanken er at det skal gi deg samme fordeler som profesjonelle investorer har, – gjennom muligheten til å utsette skatt på gevinst. Det betyr blant annet at du vil kunne selge andeler i aksjefond, uten at salget utløser skatt på gevinst.
Skatten må naturligvis betales en dag, men det skjer ikke før pengene tas ut av kontoen.

Kostnader
Slik det ser ut nå, vil vi tilby Aksjesparekonto uten kostnader forbundet med kjøp og salg. Det eneste du sannsynligvis må betale er forvaltningshonorarer på fondene du eier og kurtasje ved kjøp og salg av enkeltaksjer – slik som i dag.

Skjermingsfradrag
Du opparbeider deg skjermingsfradrag for enkeltaksjer og aksjefond på Aksjesparekonto. Selv om du bytter fond underveis, så bruker du ikke opp fradraget. Skjermingsfradraget trekkes fra beskatning av fondsandeler solgt med gevinst ved uttak fra kontoen.

Hva kan jeg ha på en Aksjesparekonto?

Du kan eie børsnoterte aksjer, egenkapitalbevis og aksjefond på aksjesparekonto. Disse må være notert på børser innenfor EU/EØS.

Kombinasjons- og rentefond
Det er ikke mulig å spare i kombinasjonsfond og rentefond på en Aksjesparekonto.

Kontanter
Du kan ha kontanter på en Aksjesparekonto for å kjøpe aksjer og fond eller ha de tilgjengelig etter salg. Du vil ikke motta renter på kontantinnskuddet.

Hva er skattefordelene med å ha aksjefond på Aksjesparekonto?

Det er flere fordeler med å eie aksjefond gjennom Aksjesparekonto. Når det gjelder skatt er det spesielt to områder som er interessante:

• Du kan bytte aksjefond uten at det utløser skatt umiddelbart
• Du kan ta ut opprinnelig investert beløp uten å realisere skatt på gevinsten

Utsatt skatt ved salg
Med Aksjesparekonto kan du selge andeler i aksjefond med gevinst uten at det utløser skatt. Det skjer nemlig ikke før pengene tas ut av kontoen. Da kan du bytte aksjefond – selv med stor gevinst – uten å utløse skatt før pengene tas ut av kontoen.
La oss si du har 500.000 kroner i et aksjefond, hvorav 250.000 kroner er gevinst. Fondet er smalt og du ønsker å bytte til et globalt aksjefond. Normalt ville et bytte kostet deg 74.400 kroner i skatt. Skjer bytte i Aksjesparekontoen, utsettes skatten til tidspunktet du selger fondsandelene og flytter gevinsten ut av kontoen.

Uttak av penger uten å utløse skatt
Hvis du har 500.000 kroner i et aksjefond, hvorav 250.000 kroner er gevinst, så kan du ta ut 250.000 kroner uten å utløse skatt. Skatten må betales, men ikke før gevinsten flyttes ut av Aksjesparekontoen.

Upraktisk hvis du skal realisere tap
Slik det ser ut i dag, kan det bli utfordrende å få skattefradrag på tap uten å avslutte kontoen.
Hvis du har fondsandeler med tap og tenker å opprette Aksjesparekonto, kan det være lurt å selge disse for å få skattefradraget.

Les også: Gunstig overgangsregel vedtatt for 2017 – sikrer skattemessig gavepakke

 

Flytting av aksjefond til Aksjesparekonto

Myndighetene ønsker en «fredningsperiode» for å forenkle overgangen. Det betyr at du kan overføre andeler i aksjefond til Aksjesparekonto uten å utløse skatt. Sannsynligvis vil dette gjelde ut 2017, men her kan det bli endringer. Etter denne fristen vil flytting av fondsandeler med gevinst utløse skatt.
Ubenyttet skjermingsfradrag blir med over til Aksjesparekonto. Det vil ses som ubenyttet skjerming. Inngangsverdien på andeler i aksjefond som flyttes settes til kostpris ved anskaffelse.

 

Når kan du starte en Aksjesparekonto?

Vi lanserer Aksjesparekonto 1. september 2017.
Sjekk SpareBank 1 Ringerike Hadeland sine alternativer for sparing på www.rhbank.no.
Du kan også ta kontakt på telefon 02130 for å avtale en samtale med en av våre kvalifiserte rådgivere.

Kontaktperson

Anne Grete Bråthen
Fagsjef Plassering, SpareBank 1 Ringerike Hadeland
Telefon