Slik unngår du baksmell etter ferien

Feriebudsjettet øker kraftig når vi legger ferien utenfor Norges grenser. De som skal til utlandet i sommer bruker mer enn tre ganger så mye som de som bare ferierer i Norge.

En ny forbrukerundersøkelse viser at de som skal på ferie til utlandet i sommer i snitt vil bruke 25.600 kroner. Til sammenligning vil de som skal feriere bare i Norge bruke 7.746 kroner på ferien sin. Undersøkelsen er utført av Respons for SpareBank 1

Pengene renner fort ut på ferie i utlandet om du ikke passer på. Måltidene spises ofte ute, aktiviteter og utflukter koster penger og i tillegg kommer utgifter til reise og hotell.

– Feriebudsjettet øker rett og slett fordi det ofte koster mer å feriere utenlands. Men det er noe nordmenn er klar over og vi er derfor forberedt på å bruke ekstra mye penger når vi legger ferien til utlandet, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Slik unngår du baksmell på utenlandsferien

Å holde ferieutgiftene i sjakk kan være en utfordring, men forbrukerøkonomen har gode råd på veien for de som vil unngå en økonomisk baksmell.

– Det handler om å sette en ramme for hvor mye penger du vil bruke på ferien. Bestem deg for et visst beløp per dag til mat eller shopping. Og har du en feriebolig med kjøkken er det både hyggelig og rimelig å lage noen måltider selv, sier Gundersen.

10 tips

  1. Bestem deg på forhånd hvor mye du vil bruke mens du er på ferie. Hold deg til planen.
  2. Spis før reisen eller ta med niste. Mat på flyplassen eller veikroen koster fort mer enn det smaker.
  3. Pakk lett. Så slipper du å betale ekstra for innsjekket bagasje for hele familien.
  4. Reis kollektivt fra flyplass til hotell. Sjekk flyplassens hjemmeside for priser og alternativer.
  5. Lag måltider selv. Du kan sparer mye på ikke å spise ute hele tiden.
  6. Unngå turistfellene når du skal spise ute. Finn ut hvor lokalbefolkningen spiser, der er det gjerne lavere priser og vel så god mat.
  7. Vent med å ta ut valuta til du har kommet fram til reisemålet. Bruk bankkortet i minibank for å få best kurs og lavest gebyr. Unngå vekslingskontorer, de gir ofte dårlig vekslingskurs.
  8. Bruk kredittkort når du betaler. Betal alltid i lokal valuta, ikke i norske kroner.
  9. Bruk gratistilbudene. Mange byer har tilbud om gratis guide til fots eller fri inngang på museer og kirker. Sjekk med hotellet eller turistinformasjonen om aktuelle tilbud.
  10. Få tilbake momsen. Be om tax free når du shopper. Ta vare på kvitteringene og få momsen tilbake ved hjemreisen. Det er gunstigere å få beløpet inn på konto enn utbetalt kontant.
Start sparing i dag