Ikke gjør denne tabben med studielånet

Nå får de aller fleste norske studenter høstens første utbetaling fra Lånekassen. – Høsten blir tøff om du svir av alle pengene på fadderukene, advarer forbrukerøkonom Magne Gundersen.

15. august kommer ca. 21 000 kroner inn på konto til norske heltidsstudenter. Utbetalingen fra Lånekassen er ekstra stor ved semesterstart og de neste månedene ligger den på rett i underkant av 8 000 kroner.

For mange studenter er det en utfordring å bruke pengene fornuftig og ikke bruke alt på en gang.

– Det er en klassisk nybegynnertabbe å bruke hele den store utbetalingen fra Lånekassen allerede den første måneden. Gjør du det, risikerer du en blytung og blakk, sier forbrukerøkonomen.

Han skjønner at det er lett å bli revet med på fadderuker og studentfester, men oppfordrer til å holde litt igjen på forbruket. – Sett i alle fall av til nødvendige lærebøker og materiell. Og kanskje ha litt i bakhånd utover høsten, sier Gundersen.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 gir her sju smarte pengeråd til nyrike studenter.

– Følger du disse rådene, vil pengene fra Lånekassen vare lenger og du unngår pengekrise når sommer og eksamenstid nærmer seg, sier Gundersen.

7 tips som får augustutbetalingen fra Lånekassen til å vare lenger

  1. Ikke bruk opp alt. Pengene skal vare helt til jul. Når du har kjøpt nødvendige lærebøker o.l., setter du resten inn på sparekonto. Fordel pengene på månedene fram mot ferien. Blir de stående på brukskontoen, forsvinner pengene fort.
  2. Lag budsjett. Med en oversikt over inntekter og utgifter får du færre overraskelser og det blir lettere å ta gode økonomiske valg.
  3. Kjøp brukt. Lærebøker, møbler og klær – det er ingen grunn til å kjøpe nytt til full pris hvis du får det samme brukt og billig.
  4. Cash på byen. Når du skal ut, lar du kortet være hjemme og tar med i kontanter det du har tenkt å bruke. Da er faren for overbruk minimal.
  5. Dropp de små uvanene. Hver for seg koster de lite, men «lommetyvene» lopper deg store beløp hver måned. Ta med niste og kaffe på termos og kutt ut kjøpekaffe, flaskevann, snus, smågodt, taxi osv. Småutgiftene koster deg mye mer enn du tror.
  6. Handle smart. Det betyr å ukeshandle, skrive handleliste og følge listen slavisk. Da unngår du den dyre impulshandelen. Og så skal du handle i den rimelige matbutikken, ikke i den dyre storkiosken eller på bensinstasjonen.
  7. Skaff deg en deltidsjobb. Da får du litt ekstra å rutte med, og det gjør seg på CV-en din at du står på ved siden av studiene.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon