Aksjesparekonto for deg som har små barn og bolig

Har du tenkt at sparing i aksjer og aksjefond bare er for folk med høy lønn og mye peiling på penger? Sannheten er aksjesparekonto kan være aktuelt for de aller fleste.

– Skal du spare til pensjon eller tenkt å bygge opp kapital over flere år, så er vil det være mest lønnsomt å spare i aksjefond. Og om du skal spare i aksjefond så er aksjesparekonto den enkleste og mest fleksible måten å gjøre det på, sier privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN.

Hva bør du som er nyetablert spare til?

I den livsfasen du er i så er det mange måter å spare på, og mange ting det er lurt å spare til. Det er flere produkter dere ute, som dekker forskjellige behov.

 1. Alle bør ha en buffer for uforutsette utgifter
  – Bør tilsvare ca én månedslønn, og må gjerne stå på en konto uten begrensning for uttak
 2. Betal ned på boliglånet
  – Utnytt at renta er lav, og få ned andelen gjeld du har.
 3. Alle bør spare til egen pensjon
  – Jo tidligere du begynner pensjonssparing, jo mindre månedlig beløp trenger man for å sikre den økonomiske fremtiden sin.
 4. Spar langsiktig til barna i aksjefond
  – Enten det er til konfirmasjon, sertifikat, eller til studietiden, så har du nå år på deg til å bygge opp en god sum.
  – Aksjesparekonto er den beste løsningen for når du skal spare i aksjefond. Med den så får du muligheten til å bytte fond og til å utsette skatteregning hvis du tar ut deler av beløpet. Den gjør det dessuten enklere å ha oversikt, forteller Reite.

Trenger jeg spare i aksjefond når jeg betaler ned boliglånet?

Livsfaser endrer seg, og økonomiske behov gjør også det. Men noen ting vil likevel være det samme:

– Sparing er uansett lurt. At man i 2017 er nødt til å komme i gang med sparing til egen pensjon er det heller ikke tvil om. Det gjelder for alle, uansett hvilken fase i livet du er i. At aksjesparekonto er den beste og mest fleksible løsningen for sparing i aksjer og aksjefond, er ikke til å komme unna, avslutter privatøkonomen.