En gladnyhet for selvstendig næringsdrivende

Nye regler gjør at selvstendig næringsdrivende kan spare tusenvis av kroner i skatt.

Bedrifter er lovpålagt å spare til pensjon for sine ansatte. De fleste tilbyr en såkalt innskuddspensjon hvor de setter av en andel av den ansattes lønn til pensjon. Denne pensjonen kommer ansatte til gode som et tillegg til pensjonen man får fra staten.
Er man selvstendig næringsdrivende blir situasjonen noe annerledes. Da må du klare deg på pensjonen fra staten, med mindre du sparer selv.

Mer gunstig å spare til pensjon

Nylig besluttet Regjeringen å gjøre det gunstigere å spare til pensjon for selvstendig næringsdrivende.
– Nå kan du spare inntil 6 prosent av lønnen din til pensjon – tidligere var spareprosenten 4, sier Anne Lise Vidnes, Fagsjef Forsikring SpareBank 1 Ringerike Hadeland.
Du kan dermed spare inntil 6 prosent av bruttoinntekten din mellom 1 og 12 G. I 2017 tilsvarer dette en lønn på mellom 93.643 og 1.123.716 kroner.
– «Dette er en svært god sparing til pensjon for de som driver egen bedrift.  For å få god opptjening av pensjon fra staten, samt en gunstig sparing til pensjon gjennom egen bedrift er det viktig å ta ut lønn, fortsetter Vidnes.

 

Skattefradrag på pensjonssparing

Innskuddspensjon for selvstendig næringsdrivende er spesielt gunstig fordi du kan få inntil 50 prosent av sparingen i skattefradrag.
Regjeringen har dessuten gjort at de nye reglene får tilbakevirkende kraft fra 1. januar 2017.

– Den tilbakevirkende kraften betyr at du kan øke sparingen din resten av 2017 og få ekstra skattefradrag for hele året, sier Ole Jørgen. En som tjener 600.000 kroner kan spare inntil 30.381 kroner i 2017 og få skattefradrag på ca. 13.337 kroner.

Les mer om innskuddspensjon for selvstendig næringsdrivende

Minst 655.000 kroner i lønn

Ordningen er mest gunstig for deg som tjener over 655.000 kroner i året. Tjener du mindre enn dette, vil innskuddene gi deg lavere pensjonsopptjening hos staten.
– Selv om du tjener mindre enn 655.000 kroner bør du spare til pensjon. De som ikke sparer til privat pensjon kan forvente å få inntekten redusert med 40 – 70 prosent når de går av.

Usikker på hva du får i pensjon? Sjekk selv med vår pensjonsveileder (krever pålogging med Bank ID)

Driver du egen bedrift? Vi kan hjelpe deg med en skreddersydd pensjonsordning.