Husk røykvarslerens dag – test og bytt batteri

Det er aldri gøy å forlate boligen på grunn av brann, og i julefeiringen kan det kjennes ekstra tungt. Bruk derfor røykvarslerens dag til å bytte batteri og teste røykvarslerne.

– Vi elsker den koselige førjulstiden, med mørke, lune kvelder, varme i peisen og tente stearinlys. Dessverre er denne tiden også høysesong for brann, sier skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Therese Nielsen.

 

Desember er årets klart verste brannmåned på landsbasis, med nesten dobbelt så mange branner som i en vanlig måned. Erfaringsmessig må mange dessverre også forlate boligen sin på grunn av brannskader denne måneden.

– Basert på våre skadetall de siste to årene, kan vi anslå det samlede antall store brannskader i desember. Nær 260 husstander må også i år regne med så store brannskader at boligen er ubeboelig i kortere eller lengre tid, sier skadeforebyggeren.

Nielsen forteller at den kalde vintertemperaturen og mye aktivitet i hjemmet øker risikoen for brann i hjemmet.

– Stor bruk av levende lys, mer fyring i peisen, og fett og smult i matlagingen fører til ekstra mange farlige situasjoner.

Mange boliger har dessuten feil på det elektriske anlegget.

–Når vinteren er på sitt kaldeste bruker vi også mer strøm og det øker belastningen på det elektriske anlegget. Det øker risikoen for brann ytterligere.

 

Røykvarsler redder liv

Hun minner om at det er viktig med røykvarslere som fungerer.

– Bruk røykvarslerens dag 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine, oppfordrer hun.

– Det er aldri hyggelig å måtte flytte ut av et brannskadet hus, kanskje uten å ha fått med deg annet enn det du går og står i. Men med julefeiring, gaver under treet og mye selskapelighet på programmet, kan det være ekstra vanskelig. Vi oppfordrer derfor alle til å være ekstra varsomme, for å sikre seg en trygg førjulstid, avslutter hun.

Her er skadeforebyggerens råd for en trygg juletid

1) Pass på peisen
Husk at julepapiret ikke skal i peisen, men i restavfallet. Skal du fyre i peisen bør du bruke tørr ved. Det kan være lurt å anskaffe tennbriketter. Ikke benytt tennvæske.

2) Skru av om natta
Det er stor brannfare forbundet med å lade mobil og nettbrett om natten. Bruk også originale ladere. Bruk heller ikke oppvask- og vaskemaskiner om natta.

3) Vær varsom med levende lys
Levende lys er bør bare brukes under oppsyn. Farmors lysmansjetter bør unngås og bruk lysestaker slik at stearinlyset ikke velter. Vær også oppmerksom på husdyrene. En katt på bordet kan raskt forårsake brann.

4) Følg med på matlagingen
Ikke gå fra komfyren. Selv ikke for en kort stund. Du bør også sette deg inn i hvordan du skal slukke fett- og smultbranner. Vær forsiktig med å kombinere alkohol og matlaging. Brannvesenet rykker veldig ofte ut til folk som sovner fra mat. Ha slukkeskum tilgjengelig på kjøkkenet.

5) Kontroller sikringsskapet
Har du skrusikringer må du gå over for å stramme til sikringene når det brukes mye strøm. Sjekk at sikringene ikke er uvanlig varme. Etter du har kontrollert, må du huske å lukke sikringsskapet. Dette for at en eventuell brann skal begrenses til skapet lengst mulig.

6) Ha rømningsveiene klare
Hold brannøvelse for barna. Avtal møteplass utenfor huset. Sikre også at du har brannstige eller branntau, hvis det er langt ned til bakken. Informér besøkende overnattingsgjester om hvor de skal komme seg ut av boligen.

7) Sørg for røykvarsler og slukkeutstyr
Alle skal bytte batteri og teste røykvarsleren. Det er krav om minst en røykvarsler per etasje. Det anbefales å ha røykvarsler på soverommet. Slukkeutstyret skal være i orden og lett tilgjengelig. Overnattingsgjester bør få vite hvor sikkerhetsutstyret er plassert.

Det anbefales å ha brannslukkingsapparat på soverommet. Da kan du sikre deg fri passasje ut av et brennende hus.

8) Vær forsiktig med fyrverkeriet
Vær forsiktig med bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Bruk beskyttelsesbriller og følg bruksanvisningen.