Slik unngår du baksmell i januar

Pengene sitter løst når julematen og julegavene handles inn i desember. For mange av oss tar julehandelen så pass av at vi frykter en baksmell i januar.

– Dette gjelder overraskende mange. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å holde igjen, men det gir en dårlig økonomisk start på det nye året hvis du blakker deg helt til jul, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

I år kommer vi til å julehandle for mer enn 60 milliarder kroner. En forbrukerundersøkelse Respons Analyse har gjort for SpareBank 1 viser at hele 18 prosent, flere enn 1 av 6 av de spurte, frykter dårlig råd i januar etter julehandelen. Til sammen 724.000 nordmenn ser for seg en økonomisk baksmell når hverdagen innhenter dem på nyåret. Heldigvis er ikke gode råd dyre.

Sett av penger

Ifølge undersøkelsen regner voksne nordmenn i år med å bruke 8.125 kroner ekstra til jul i gjennomsnitt, en økning på 3,6 prosent eller 285 kroner fra i fjor.

– Årets juleforbruk øker videre fra i fjor og er nå det høyeste vi har sett i våre målinger. Mitt råd er at du bør tilpasse forbruket til egen lommebok og sette av nok penger til de regningene som alltid dukker opp i januar. Dette trenger ikke gå på bekostning av julekosen, og du får en mye hyggeligere start på det nye året, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Fem tips for å unngå økonomisk baksmell etter jul:

  1. Ikke bruk mer penger enn du vet du har råd til.
  2. Vær forsiktig med å handle på kreditt om du ikke kan betale når regningen kommer.
  3. Sett av penger til regningene du vet kommer etter jul og nyttår.
  4. Kutt ned på forbruket til du ser at du har balanse mellom inntekter og utgifter.
  5. Lag et budsjett – en oversikt over inntektene og utgiftene for neste år.