Lær barna litt om penger i butikken

Hvordan skal du lære barna om verdien av penger når kort og smarttelefon overtar for kontantene? Ta med barna i butikken, foreslår vår forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Butikken gir dere en mulighet til å snakke med barna om hva ting koster, her kan du forklare dem kilopris, literpris og stykkpris og vise dem hva som er mest lønnsomt.

Mest ost for pengene
Når dere skal handle kan det være lurt å gå gjennom det dere trenger først. Skriv en handleliste sammen og la barna se hva varene koster når dere er i butikken.

Da kan dere sammenligne varer og snakke om hvordan dere skal få mest ut av pengene. Et eksempel er ost, den kommer i mange varianter. Du kan kjøpe dyr eller billig ost, oppskåret eller som kilo, halv kilo, lite eller stort stykke.

– Matbutikken gir en fin mulighet til å lære om kilopris, literpris, stykkpris. Da kan dere ta utgangspunkt i hva prisen dere ser betyr. Ta osten som et eksempel. Osten er den samme om du kjøper den oppskåret eller som et stykke, men prisen pr kilo varierer veldig. Ja, det ser billigere ut med oppskåret for det er en lavere pris på selve pakken, men siden kiloprisen er høyere enn på den større pakken, vil dere få mindre igjen for pengene ved å kjøpe oppskåret, forklarer Gundersen.

Har kanskje ikke råd til alt
Magne mener det er viktig å vise barna at ting koster penger, og i butikken kan du utfordre de til å tenkte gjennom priser og hvilke nødvendigheter dere må prioritere.

– En annen ting dere også kan snakke om er kvalitet kontra pris. Noen ganger ønsker du å kjøpe det dyrere alternativet, fordi du opplever at kvaliteten er bedre, men det kan bety at man da må kutte ned på noe annet. På den måten lærer du også barna å ta bevisste økonomiske valg, sier Gundersen.

For å lykkes med å lære barn økonomi, må dere snakke sammen om hvordan dere bør disponere pengene.

– Butikken gir dere en anledning til å snakke om pris og prioriteringer. Bruker du pengene fornuftig i det daglige har du mer igjen til sparing, ferie, oppussing eller annet gøy, avslutter Gundersen.

Fem tips til hvordan lære barn om personlig økonomi:
1. Snakk om hva ting koster. La barna får vite hva ting koster, som mat, klær, strøm, lån, ferie og så videre. Ta med barna i butikken og forklar dem kilopris, literpris og stykkpris og vis dem hva som blir billigst. Gå gjennom familiens budsjett og forklar hvor pengene kommer fra og hva dere velger å bruke penger og ikke bruke penger på.

2. Snakk om trygg kortbruk. Når barnet får sitt første bankkort, er det en fin anledning til å snakke om kortbruk og penger. La barna blir trygge på hvordan de bruker og oppbevarer bankkortet.

3. Gi faste lommepenger. Og ikke fyll på med mer penger hvis barnet bruker opp alle pengene før neste utbetaling. Da lærer de å disponere penger fornuftig og at det får konsekvenser om de bruker opp alt med en gang.

4. Knytt pengene opp mot oppgaver. Barna bør lære at penger og innsats hører sammen. En fin måte å gjøre det på er å gi barnet noen faste, konkrete oppgaver som de får lommepenger for. Gjør de ikke oppgavene sine, får de mindre lommepenger. Men de kan også få mer, hvis de gjør en ekstra innsasts. Da lærer de at det ikke bare er å be om mer penger hele tiden.

5. Lær barnet å spare. Å spare er kanskje den viktigste økonomivanen du kan gi barna. La barnet spare til noe konkret, som en fin genser, ski, eller lommepenger til en ferietur. Barnet kan spare hele summen selv eller en egenandel der foreldrene betaler resten. Gå foran med et godt eksempel og forklar barnet hva familien sparer til.

Les mer om Spink – mobilbanken for barn og unge