Sjekk skiboksen før du drar på påskeferie

Skibokser på biltak kan løsne eller åpne seg under kjøring. Det kan skade både medtrafikanter og andre biler. Feil pakking øker risikoen.

– Om dette skjer, skyldes det som regel høy fart eller kraftig vind – eller en kombinasjon av de to. Feil pakking av skiboksen gjør risikoen høyere, enten ved at det er mye vekt i boksen eller at innholdet ikke er godt sikret, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Hvis skiboksen løsner og boksen eller innholdet skader personer eller kjøretøy vil bilens eier (?) være ansvarlig for det. Normalt vil du få erstattet det som er ødelagt på bilens kaskoforsikring.

Skiboksen må pakkes lett
En påskeklar bil er nok allerede litt tung, og en tungt lastet skiboks kan bety en større risiko med større bremselengde og fare for sladd.

– Skiboksene er ikke bygget for tung last og taket på bilen er sjelden konstruert for mye vekt. Sjekk bilens maksimale taklast og regn med skiboksens egenvekt når du vurderer hvor mye du kan pakke i boksen. Du bør også sikre lasten inne i skiboksen, sier Therese.

Lås alltid skiboksen
– Et vanlig problem er at folk bare vrir lukkemekanismene i låst posisjon uten å låse med nøkkel. Da kan bevegelser under kjøring fort føre til at mekanismen åpner seg og katastrofen er et faktum, sier Therese.

Problemene med skibokser som løsner er størst med eldre bokser. Det er spesielt viktig å sjekke at alle låsepunktene er sikret og også at hengslene ikke har skader.

Råd for å sikre skiboksen

• Sjekk at skiboksen er godt festet til bilen
• Sjekk at skiboksen er riktig lastet. Ikke for tungt, og innholdet i boksen må være festet
• Sjekk at skiboksen er låst og at hengslene ikke har skader