Soup får Ramp SpareBank 1 pop- og rockstipend for 2014

Juryen landet enstemmig på trondheimsbaserte Soup som mottakere av stipendet som er det største i Norge av sitt slag. Med et musikalsk uttrykk preget av nordisk melankoli og store dynamiske variasjoner kan de minne om band som Pink Floyd, Sigur Rós, Mogwai og Sufjan Stevens.

Ramp SpareBank 1 pop- og rockstipend har som formål å støtte talenter innen norsk rock og populærmusikk som har et utpreget talent, et klart budskap, og som er i etableringsfasen.

Norges største stipend i sitt slag

SpareBank 1 SMN har, i samarbeid med Åge Aleksandersen og Rock City, etablert Ramp SpareBank 1 pop-og rockstipend – en nasjonal pris som årlig gis til et band eller enkeltartist i etableringsfasen. Stipendet er Norges største i sitt slag og har en verdi på kr. 250.000.

Juryen har bestått av Åge Aleksandersen (leder), Per Oskar Olsen, Kirsti Huke, Frøy Aagre og Robert Sætervik. Av en mengde søknader fra hele landet har de bestemt at bandet Soup fra Trondheim er årets vinner. Tidligere vinnere er Slincraze (2012) og Conor Patrick & the Shooting Tsar Orchestra (2013).

Ramp-stipendet ble delt ut på Rock city i Namsos 7. november – der også fjorårets vinner gjorde en konsert. Se video fra utdelingen her.

– Vi håper Ramp SpareBank 1 pop- og rockstipend gir bandet den pushen som skal til for at de kan oppnå sine mål om internasjonalt fotfeste og utgivelse av ny plate. Vi er ikke i tvil om at Soup vil oppnå store ting, og at dette er et band det er verdt å følge med på fremover, forteller banksjef og jurymedlem Per Oskar Olsen.

Soup – et band med stor fremtid

Soup ble startet av Erlend Aastad Viken i 2005 og debutalbumet Give It An Empire ble gitt ut januar samme år. I 2015 feirer Soup 10-årsjubileum, forhåpentligvis med nytt album; det syvende i rekken. Soup har opptrådt live siden 2008 og har tilbakelagt en rekke norgesturnéer, festivaljobber, utenlandskonserter og eventjobber siden da.

I 2014 har Soup inngått et samarbeid med Doognad Records som inkluderer en distribusjonsavtale med Stickman records i Tyskland. De ønsker å forsterke det internasjonale potensialet som ligger i musikken, og muliggjøre europeisk turnévirksomhet i større grad. Det arbeides med en turnéplan i Tyskland, Belgia, Nederland og Frankrike.

– Mulighetene for at dette kan bli en realitet er der, men finansieringen av turnévirksomhet og tilhørende promotering utgjør flaskehalsen. Med Ramp-stipendet vil bandets mål kunne realiseres og veien fra ambisjoner til konkretisering vil bli betraktelig mye kortere, forteller bandmedlem Ørjan Langnes.

Se video fra den lystige overrekkelsen og mottakelsen av prisen på adressa.no.

Soup består av følgende fire medlemmer, alle bosatt i Trondheim: Jan Tore Megård fra Sunnalsøra (bassist og kor), Thomas Nyborg fra Røra (slagverk, effekt-tangenter og kor), Erlend Viken fra Buvika (vokal og tangenter) og Ørjan Langnes fra Setermoen (gitar og kor).

Full diskografi er: Give It An Empire (2005), Come On Pioneers (2007), Children Of E.L.B. (2010), Entropia (2012), DUUN (2013), The Beauty Of Our Youth (2013).

Vi gratulerer Soup med vel unt og fortjent pris, og ser frem til å følge dem fremover.

Hvert år bevilger SpareBank 1 SMN inntil 50 prosent av overskudd etter skatt og utbytte til allmennyttige formål. Banken har flere stipendordninger: Tæl, JazzTalent, JazZtipendiat, Geir Digernes’ minnepris og Ramp pop- og rockstipend. Som landsdelens ledende private bidragsyter har banken i løpet av de siste ti årene delt ut mer enn 500 millioner kroner til gode formål i regionen.