Ett steg nærmere drømmen

Alaska: Siden nyttår har hundekjører Amund Rognes Kokkvoll bodd og trent hund i Alaskas dype skoger. I helga startet flere av hundene hans på Lars Monsens spann i verdens lengste langdistanse sledehundløp – 1570 kilometer lange Iditarod.

– Det er helt fantastisk å være her. Alaska er et hundekjørermekka hvor alt er lagt til rette for en hundekjører i fantastiske fjell og natur. Vi har møtt noe nytt på hver eneste treningstur, gløder 20-åringen på en hakkete Skype-linje fra en internettkafé like ved Fairbanks – midt i innspurten til verdens lengste sledehundløp.

Kokkvoll innledet i sommer et samarbeid med Lars Monsen, og de siste tre månedene med forberedelser til sesongens høydepunkt, Iditarod for Monsen, har de to gjort med utgangspunkt i ei koie de har fått låne dypt inne i skogen.

Kokkvoll og Monsen har også fått kjent litt på konkurransenivået gjennom deltagelse i det litt kortere løpet Two Rivers.

– Det ble jo egentlig litt komisk opplading til Two Rivers, ler Amund. – Vi satt på en nettkafé like etter vi hadde kommet over, og oppdaget at påmeldingsfristen var tjue minutter unna, så vi heiv oss rundt og meldte oss på enda vi verken hadde pakket ut eller fått trent hunder på nesten ei uke på grunn av all reisinga. På toppen av det hele kom jeg for sent til start, og måtte vente til slutt og attpåtil tåle tidsstraff på en time. Da blir det håpløst å kjempe i toppen. Selve løpet var ei flott opplevelse. Mye mer villmark, enklere og mindre tilrettelagt enn løpene i Norge. Vi hvilte på sporet og sov sammen med hundene på sjekkpunktene. Kjørerne hadde alt ansvar selv. Det var en veldig god opplevelse og ga meg en mye større ro til å kjøre løpet, oppsummerer Kokkvoll.

På løpet delte Monsen og Kokkvoll de 20 hundene som er med til Alaska seg i mellom. Monsen fikk de ti beste, og Kokkvoll kjørte med de resterende. Av disse 20 skal de 16 beste hundene gå på Monsens spann i Iditarod. Kokkvoll antar at det vil bli omtrent halvt-om-halvt fra hans og Monsens hunder.

– Det er veldig artig at så mange av mine er aktuelle, sier Kokkvoll som kjenner alle hundene godt etter utallige treningstimer gjennom høsten og vinteren. – Samtlige er i hvert fall godt trent, oppsummerer han.

Årets Iditarod har tidenes startfelt sett med norske øyne. I tillegg til Monsen, starter også sterke norske hundekjørernavn som blant andre Robert Sørlie, Ralph Johannesen, Sigrid Ekran og Joar L. Ulsom. Under selve løpet får Kokkvoll en ganske passiv rolle, siden kjørerne må ordne alt selv. Å oppleve løpet blir likevel en viktig erfaring med tanke på Amunds ambisjoner om å bli verdens beste hundekjører, noe han måler i seier i nettopp Iditarod. Årets sesong blir dermed konkurransefri for den ambisiøse rørosingen, men neste år er han klar for å konkurrere igjen.

– Jeg kan jo ikke bare være hjelper heller, ler han. Om det blir Iditarod eller norske løp i 2017 avgjøres av økonomien.

Vi ønsker Amund Kokkvoll og hundene hans all mulig lykke på Iditarod-sporet og heier også litt ekstra på vår samarbeidspartner Sigrid Ekran. Vi har dessverre ikke lyktes å nå henne i forberedelsene i Alaska.

Har du en drøm? Start sparing i dag