Bot? Jeg skulle jo bare avslutte en samtale!

Visste du at det er totalforbud mot å røre telefonen i bilen hvis den ikke er fastmontert? Da kan du få bot, selv om du bruker handsfree.

Alle vet at det ikke er lov til å snakke i håndholdt mobiltelefon mens du kjører. Men visste du at du kan få bot selv om du bruker håndfrie løsninger? Det er nemlig helt forbudt å RØRE mobiltelefonen mens du kjører, med mindre den er fastmontert. Det er selvsagt også forbudt med tasting og surfing på mobilen selv om den er festet i en holder.

Nulltoleranse

Det er altså bare lov til å bruke mobilen til å prate med, og da må du ha en håndfri løsning. – Hvis du har valgt en håndfri løsning der telefonen ikke er fastmontert, må samtalene styres via en knapp på rattet eller lignende. Hvis ikke, risikerer du bot på 1 300 kroner om du løfter opp telefonen for å ringe noen eller legge på, forklarer skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Tanken bak, er at du skal unngå alt som kan ta oppmerksomheten fra kjøringen din. – Det virker kanskje uskyldig, men alt som tar fokus fra bilkjøringen og trafikken kan skape farlige situasjoner. Tar du øynene fra veien i mer enn to sekunder dobler du risikoen for å krasje, sier Nilsen.

Mange blir tatt

Hver dag blir nær 50 bilførere tatt for ulovlig mobilbruk i bil. Tall fra UP viser at i alt 17 680 bøter ble skrevet ut i fjor. Nilsen tror den ulovlige mobilbruken er enda mer omfattende. – UP klarer ikke å ta alle. Jeg ser slik bruk hver dag både langs landeveien og i tettbygd strøk. At problemet er stort, kan man selv se ved å observere hvor mange som holder mobiltelefonen til øret mens de prater i vei, sier skadeforebyggeren.

I tillegg viser undersøkelser at hele seks av ti mangler riktig utstyr for lovlig mobilbruk i bilen. – Vi håper bilprodusentene snart kommer opp med tekniske løsninger som gjør det mulig å sjekke sjåførens mobilbruk i etterkant av alle trafikkulykker.

Råd for sikker mobilbruk i bil
  • Du har kun lov til å bruke telefonen til å prate med, og da med håndfrie løsninger. All annen bruk av telefonen som å surfe, tekste eller sjekke sosiale medier bak rattet er selvsagt helt forbudt.
  • Sørg for riktig utstyr til lovlig mobilbruk i bilen. Hvis ikke må du legge mobilen helt vekk mens du kjører.
  • Ikke bruk telefonen når kjøreforholdene er dårlige eller trafikken er uoversiktlig.

– Du kan ikke sitte og snakke i telefonen når du kjører på vanskelig føre. Da hjelper det ikke med handsfree! Stopp i stedet bilen på et trygt sted, avslutter skadeforebyggeren.

PS: Forbudet mot å røre mobiltelefonen mens du kjører gjelder bare mens den er oppkoblet. Hvis den er slått av, har du lov til å ta på den å samme måte som du har lov til å ta på andre gjenstander i bilen din, et eple, en colaflaske, et par solbriller. Det er berøringen for å administrere samtaler som ses på som spesielt forstyrrende for sjåføren. Dette gjør de selvsagt vanskeligere for UP å håndheve forbudet, men de kan alltids sjekke telefonloggen din.