Magne Gundersens 5 beste tips til konfirmanten

Konfirmasjon er ikke bare en høytidelig markering av overgangen mellom barn og voksen. For de fleste betyr konfirmasjonen også at de får pengegaver. Dette bør du gjøre med pengene!

Uavhengig av hvor mye penger konfirmanten til slutt får, dreier det seg ofte om et så pass stort beløp at det er nyttig og smart å tenke nøye over hvordan pengene skal forvaltes.

Her er mine 5 beste råd

  1. Unn deg noe du har lyst på, enten det er nye klær, veske, spill eller mobiltelefon. Det er dine penger, men ikke bruk opp alt.
  2. Resten av pengene setter du i banken. Ikke la pengene bli liggende i skuffen, da forsvinner de veldig fort.
  3. Tenk deg godt om og snakk med foreldre eller andre voksne som du stoler på. Husk at du har god tid og ikke MÅ bruke pengene med en gang.
  4. Kjøp noe du virkelig trenger eller som er viktig for deg. Tenk at det du kjøper bør være noe du har glede og nytte av lenge.
  5. Hvis du ikke vet hva du vil bruke pengene på, så lar du pengene bare bli stående i banken. Den dagen kommer helt sikkert da du vil være glad for at pengene ikke er brukt opp.
Skal pengene stå lenge bør du spare i fond

Hvis du vet at pengene skal stå urørt lenge, er det fint å spare i aksjefond. Det er en fin måte å spare på for den som skal spare over tid, gjerne mer enn fem år. Det er fordi du ofte ender opp med å tjene mer på det enn om pengene står på vanlig bankkonto med lav rente. Skal du bruke pengene snart kan du la pengene stå på en vanlig bankkonto.

Lappen eller moped?

Hva som er fornuftig bruk av konfirmasjonspengene er det mange gode svar på. Mange tenker å bruke pengene til kjøretimer og førerkort. Rekker pengene enda lenger, velger en del å bruke dem til å kjøpe moped eller bil.

Et kjøretøy er kjekt å ha, men det er viktig å være klar over at det koster en god del å eie. Det er ikke bare bensin som koster, du må også regne med utgifter til forsikring, årsavgift, service og reparasjoner. I tillegg faller både moped og bil raskt i verdi. Her kan du lese mer om mopedforsikring.

Sport og spill?

Mange bruker konfirmasjonspengene til utstyr som de ellers ikke har råd til. Det kan være sportsutstyr, PC eller et instrument. Reise, utdanning og bolig er også eksempler på hva pengene kan gå til.

Uansett er det et godt råd til konfirmanten å tenke seg godt om, søke råd fra folk man stoler på og bruke god tid på å bestemme seg.

Jeg vil spare i fond