Knekker innovasjonskoden med samhandling

Nylig arrangerte SpareBank 1 SMN, som første norske bank, et «Hackathon». Dette er bare ett av områdene hvor banken samarbeider med eksterne kloke hoder for å øke innovasjonstakten.

– Bank og finans oppleves ofte som traust, men egentlig er vi i front og arbeider med svært mange av de mest spennende teknologiene og prosjektene. Det har bare ikke vært så synlig utad, og det bør vi gjøre noe med.

Det sier Knut Eilif Halgunset, leder for digital utvikling hos SpareBank 1 SMN. Den siste tiden har han stått i bresjen for flere nyvinninger på innovasjonsfronten. Og flere skal det bli.

30 deltakere + 29 timer = mange nye ideer

I slutten av mars var Halgunset ansvarlig da SpareBank 1 SMN, som første norske bank, inviterte kloke hoder til et såkalt Hackathon på Work-Work i Trondheim. Det endte med 29-timer hardt arbeid, en rekke gode ideer samt starten på mulige lengre samarbeid.

Et Hackathon går kort fortalt ut på at små grupper møtes og jobber opp mot et datagrensesnitt. Under SpareBank 1 SMNs Hackathon løste de 30 deltakerne problemstillinger gjennom å lage ideer til apper, programmer og konsepter for banken. Resultatet ble presentert i en avsluttende konkurranse, hvor hvert team presenterte seg selv og sin idé.

Trondheim tidlig ute takket være NTNU

Tradisjonelt har bankene jobbet med innovasjon internt eller i samarbeid med innleide konsulenter. Nå er trenden i ferd med å snu, og det blir stadig vanligere at eksterne bidragsytere inviteres inn for å delta i utviklingen, eller at banken inviterer seg selv ut. At Trondheim trer frem som foregangsby, er langt fra tilfeldig, tror Halgunset.

– Her har vi tilgang til kortreist kunnskap i verdensklasse gjennom NTNU-miljøet. På NTNU studerer det topp folk fra hele verden, som igjen har tilgang til topp folk fra resten av verden. Vi trenger ikke dra til USA, England eller Tyskland for å finne det nyeste og beste, men kan sette oss på en kafé nede i gata. I tillegg har vår kultur den fordelen at vi stoler på hverandre, noe som betyr at vi lettere deler kunnskap. Det gavner alle som deltar, sier Halgunset.

– Må fortsatt dele mer

Gjennom åpen innovasjon, inviterer SpareBank 1 gründere, idémakere og utviklere til å dele ideer med banken, som på sin side deler noen av sine ideer med dem. Ifølge Halgunset er det svært viktig at en stor, lokal næringsaktør som SpareBank 1 SMN stimulerer til lokale initiativ som kan gi grobunn for nye næringer i regionen. Han er sikker på at banken har mye å tjene på å samarbeide om kunnskap, slik at både de og eksterne bidragsytere kan øke sin kompetanse.

– Banken har mye å dele, og vi må fortsatt dele mer. Vi trenger å få opp takten når det gjelder innovasjon, men det klarer vi ikke alene. Gjennom samhandling med andre får begge parter mer informasjon, og begge øker hastigheten. Det kommer både oss og samfunnet til gode. Vi er en lokal bank som ønsker at det skal være et lokalt, kraftig næringsliv også i fremtiden, forklarer Halgunset.

Satser på vennefinansiering

Den siste tiden har SpareBank 1 tenkt nytt på flere områder. Da de kjøpte tjenesten mCASH i fjor, var det «innovasjon gjennom oppkjøp», mens sist måneds Hackathon var «innovasjon gjennom samarbeid». En annen nyvinning hos SpareBank 1, er folkefinansieringstjenesten frunder. Selv om folkefinansiering er kjent og allerede i bruk noen steder, er det en ny måte å finansiere prosjekter på, og ny tankegang fra SpareBank 1. Folkefinanseringstjenesten fungerer slik at alle som har en idé, en sak eller et prosjekt de søker støtte til, kan opprette en «frund», en digital innsamling.

– Et felles initiativ fra bankene resulterte i frunder, som kan karakteriseres som «innovasjon gjennom start up». Her har vi oppført oss som en start up-bedrift, og ikke som en bank. Da vi først testet frunder ute i markedet, var det helt uten å bruke merkenavnet SpareBank 1. Vi eksperimenterer for å se hvordan kundene våre ønsker en slik tjeneste, og samtidig hvordan en slik tjeneste kan passe inn hos oss og lages på en måte som passer både for begge parter, sier Halgunset, og legger til:

– Dersom DU har spennende ideer som du ønsker å diskutere, bare å ta kontakt! Vi er lokal, vi er nær, samtidig som vi er på og med.

Ta kontakt