Ny bil? Dette må du vite om billån

Lurer du på om det lønner seg å bake billånet inn i et eksisterende boliglån? Eller om et eget billån er mer gunstig? Svaret er at det varierer, og du som låntaker gjør lurt i å snakke med banken – før du bestemmer deg.

Vår og sommer er høysesong for bilkjøp. Uavhengig av om du planlegger å kjøpe din første bil, eller om du vurderer å bytte ut den gamle, er det lurt å bruke noen minutter på å finne den beste finansieringsløsningen. Har du finansieringen klar før du møter opp hos bilforhandleren/selgeren, slipper du å forhaste deg. Og du kan være trygg på at bilbudsjettet ikke blir større enn nødvendig.

Verdt å vite om refinansiering

For mange som kjøper bil er det et naturlig valg å refinansiere boliglånet. Og på den måten inkludere billånet i boliglånet. Om du har en bolig som er verdt mer enn du har i lån, kan denne løsningen være verdt å vurdere. Det er likevel flere ting det er lurt å merke seg om du vurderer refinansiering av boliglånet.

Om du velger å bake billånet inn i boligen bør du sørge for å betale ned lånebeløpet på samme tid som du ville gjort med et eget billån, slik at du betaler i takt med verditapet. Om du velger lang nedbetalingstid, kan du ende opp med å fortsatt betale for bilen også etter at den har tapt sin verdi. Du må også regne med høyere renteutgifter enn om du hadde tatt opp et eget billån, av den enkle grunn at du bruker lengre tid på å betale.

– Mange muligheter

Husk også at om du benytter boligen som sikkerhet, «bruker du opp» en buffer det kan være lurt å ha. Da kan det bli vanskeligere å kjøpe ny bolig, pusse opp eller dekke andre boligbehov som oppstår. Det slipper du med eget billån.

En annen ting det er lurt å være klar over om du øker boliglånet for å kjøpe bil. Er at du selv må passe på at selger betaler det han skylder. Om det er gjeld på bilen (heftelser) fra før av.

Med et eget billån sørger banken for at gjelden blir slettet og at selgeren får det som blir igjen.

– Bruk tid på å finne en løsning som er tilpasset din økonomi, og ikke gå inn på finansieringsløsninger uten å ha tenkt over det på forhånd. Du har mange muligheter, og det vil ofte være lurt å ta kontakt med din bankrådgiver, forklarer privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN.

Sjekk pris og søk om billån