Studentboliger i Trondheim, boligøkonom Håvard Valstad

Slik sikrer du deg drømmeboligen

Den første boligen, snart er den din. Men før du pakker flyttelasset, er det flere ting du bør vite. Som hva du bør huske på visning og hvordan en budrunde egentlig foregår.

Har du allerede en bestemt bolig i kikkerten? For de fleste av oss er det å kjøpe sitt eget hjem noe av det dyreste vi gjør i livet – og det morsomste. Derfor er det også lurt å være godt rustet før du går på visning.

Den spennende visningsdagen

Når du går på visning er det ikke uvanlig at hjertet slår litt raskere. Kanskje begynner du også å møblere drømmeleiligheten i hodet, og glemmer helt å få svar på de viktige spørsmålene.

Vårt beste tips, er å lese prospektet nøye, spesielt egenerklæring og takstrapport. Spør også megleren om alt du lurer på, og sørg for å få alt du trenger av dokumentasjon. På den måten slipper du en kjedelig overraskelse i etterkant. Kjenner du noen som kan mye om bolig? Spør om han eller hun kan bli med på visning, og fortelle hva du bør se etter.

Har boligen en boligsalgsrapport vedlagt prospektet, er det viktig at du leser denne og ser om takstmannen har gjort noen anmerkninger. Ha i bakhodet at om du bruker hele egenkapitalen til boligkjøpet, har du ikke noe igjen til reparasjon eller oppussing.

Usikker på om boligen er like fresh som den fremstår? Her finner du sjekkliste fra Norges Takseringsforbund som forteller deg hva du bør se etter.

Budrundens A-B-C

Klør du etter å starte den spennende budrunden? Først av alt bør du ta en prat med banken. Når du har funnet ut hvor mye du kan få i lån, får du et finansieringsbevis som bekrefter at du vil få boliglån. Og DA kan du legge inn bud – innenfor rammen, så klart.

Det kan være nervepirrende å by for første gang. Ikke bare er det mye penger det er snakk om, du blir kanskje også nødt til å ta noen vanskelige valg. Et lurt sted å starte, er å sette seg en personlig maksgrense for hvor mye du er villig til å by. Hold igjen om du kan, det er jo en fordel om du slipper å gå helt til grensen din. Har du lagt inn bud, ta en kjapp telefon til megler for å forsikre deg om at det er mottatt. Deretter er det bare å vente i spenning på SMS eller telefon fra megler.

Les det som står med liten skrift

Du kan være sikker på at budrunden går skikkelig for seg, meglerne har nemlig klare retningslinjer å forholde seg til. I tillegg gir disse retningslinjene deg bedre oversikt. Vinner du budrunden, får du tilsendt en logg over hvem som bød og budene som ble gitt. Det er også 100 % trygt å gi bud fra mobil, nettbrett eller PC.

Er du usikker på hva totalsummen blir? Husk at «kjøpesum» ikke bare er det boligen er til salgs for. Sjekk derfor omkostningene i prospektet. Er det en selveierbolig du byr på, må du for eksempel betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift. Det høres ikke så mye ut, men om boligen koster 2 millioner blir dokumentavgiften på 50 000 kroner ekstra som det er lurt å legge på her.

Innflyttingsklar – nesten

Kanskje er du heldig allerede på den første visningen, eller kanskje må du innom mange før det er din tur. En ting er i alle fall sikkert, når du får telefonen om at du er vinner av budrunden, dukker det (i tillegg til skrekkblandet fryd) opp noen spørsmål, som for eksempel når lånet utbetales.

Før lånet er helt i boks, må megleren kontakte banken som i sin tur må melde tilbake at finansieringen er i orden. Og så er det på tide å signere. Da utarbeider banken lånedokumenter som både du og selger signerer, enten i banken eller på nett med eSignering. Når kjøpet er bekreftet, overfører banken lånesummen til eiendomsmegleren som setter pengene på en sperret konto. Etter at du har signert meglerens overtakelsesprotokoll på selve dagen for overtakelse, overføres pengene til selgeren.

Da er det bare å begynne å glede seg – nesten. Du gjør nemlig lurt i å passe på at du har forsikringene du trenger. Er du mellom 18 og 28 år kan du faktisk kjøpe to av de viktigste forsikringene i ett: Innbo- og reiseforsikring for unge. Da er du forsikret både hjemme og på reise.

Her finner du flere tips og råd ved kjøp av første bolig.

Sjekk hvor mye du kan låne