Smart å vite om ferieøkonomien

De fleste av oss husker pass, solbriller og mobillader når vi pakker feriekofferten. Det mange imidlertid glemmer, er å tenke over smart kortbruk og hvordan man bør betale restaurantregningen.

Du har kanskje hørt det før, at det lønner seg å betale for ferien med kredittkort? Betaler du halve reisen eller mer med kredittkort, er reise- og avbestillingsforsikring inkludert. Men det er også en rekke andre grunner til å pakke med seg kredittkortet – og til å bruke det.

Her har vi samlet noen smarte ferieråd, slik at du kan være sikker på at du ikke bruker mer penger enn du må.

Lokal valuta. Alltid

Et spørsmål som ofte dukker opp på ferie, er om du ønsker å betale i norske kroner eller i lokal valuta. Det er ikke alltid like lett å huske hva som er det «riktige» svaret, men sannheten er at du alltid bør velge å betale i lokal valuta.

Når du betaler i lokal valuta er det Visa og MasterCard som veksler for deg, og de tilbyr markedets beste vekslingskurs. Det betyr, at selv om banken legger på et valutapåslag på 1,75 %, så er det fortsatt lønnsomt å betale i lokal valuta. Faller du derimot for fristelsen til å betale i kroner, er det butikken som veksler, og da gjerne med et høyere påslag. Butikker og restauranter kan selv bestemme hvilken kurs de tilbyr, og mange ser sitt snitt til å gi en dårlig kronekurs for å sikre seg mot valutatap.

Husk at du alltid har rett til å velge hvilken valuta du ønsker å betale i, også i de tilfellene hvor butikken allerede har valgt for deg. Dette gjelder i alle land, også Sverige og Danmark.

To kort – tryggheten du trenger

Et annet smart reisetips, er å alltid pakke med seg to kort. Dette er det flere grunner til, og den viktigste av dem alle, er trygghet. Tar du med deg kredittkortet på ferie, har du penger tilgjengelig om du mister eller blir frastjålet bankkortet. Om du skulle være uheldig og komme ut for svindel, kan du være trygg på at uvedkommende ikke får tilgang til brukskontoen din. Men husk, det forutsetter at du betaler med kredittkort.

Flere gode grunner til å bruke kredittkort

Dette er ikke den eneste grunnen til at det ofte lønner seg å betale med kredittkort. For om du velger kredittkortet som brukskort, er det flere gunstige fordeler. Du har for eksempel bedre klagemuligheter. Noe som betyr at det er lettere å klage om om du blir svindlet eller gjør et dårlig kjøp. Betaler du med kredittkort har du bedre rettigheter gjennom Finansavtaleloven, og du kan klage til kredittkortselskapet.

Kredittkortkjøp er dessuten gebyrfrie, så lenge du setter inn penger innen forfallsdato.

Les mer og søk om kredittkort