Idrettstalent 2016: Emil Iversen

Meråkbygg og langrennsløper Emil Iversen fikk vårt hovedstipend i kategorien idrett under Talentstipendutdelingen for 2016. – Det var et bevis på at jeg hadde fått til noe, og det var artig å bli sett, minnes skitalentet.

For å vinne Talentstipendet, må man ha mot, vilje og tæl – og man må kunne stå løpet ut selv om det ikke alltid ser like lett og lyst ut. I juryens og bankens øyne er det ingen tvil om at Emil møter alle disse kriteriene, og enda litt til.

– Jeg ble så glad da jeg fikk telefonen om at jeg hadde blitt bankens idrettstalent. Jeg kjente på den gode følelsen av å ha blitt lagt merke til, og ble litt kry, smiler langrennsløper Emil Iversen fra Meråker.

Trent hele livet

I vinter la hele verden merke til Emil Iversen. Samtidig som han ble årets idrettstalent, hadde han også sitt internasjonale gjennombrudd. Han hevdet seg i konkurranser som Tour de Ski, prøve-VM i Lahti og Ski Tour Canada.

– Det var mye som skjedde i vinter! Det er artig når du begynner å nå målene og hevde deg internasjonalt. Det er jo noe jeg har trent mot nesten hele livet, forteller Emil.

Slipper å lure på om han har råd

I mai fikk Iversen beskjeden han hadde drømt om så lenge: Han kom med på herrelandslaget i langrenn. Dermed får han også fast lønn, og det blir en stor forandring, for frem til nå har det ikke vært slik.

– Å få et stipend som Talentstipendet kan ha alt å si. Det kan avgjøre om du må jobbe eller studere ved siden av idretten, eller ikke, forklarer han.

Å bli god på ski er hardt arbeid og koster penger. Man deltar på treningssamlinger og høydeopphold, og man må være nøye med kostholdet.

– Du prøver jo hele tiden å optimalisere formen, og da er spesielt kosthold viktig. Du må få i deg riktig og nok mat, og det kan bli dyrt. Med litt ekstra penger slipper du å lure på om du har råd til å ta et glass jus eller ikke, smiler han.

Med fast arbeid fikk Emil kjøpt seg leilighet i hjembygda Meråker i vår. Den er helt ny, og her flytter han inn til høsten. I mellomtiden bor han på hybel til mamma og pappa.

Fokusert hverdag

Etter at Iversen kom med på landslaget, har ikke treningsmengden endret seg noe særlig. Den store forskjellen er en stabil inntekt, og alt det andre han må være med på utenom selve treningen. Det er mange samlinger, konkurranser og sponsoroppdrag. Skiløperen får mer oppmerksomhet nå, og det er flere som vil ha en bit av han. Det kan ta energi fra treningen.

– Det kan være tøft, men når jeg ikke har andre oppdrag, kan jeg egentlig være hvor jeg vil så lenge jeg får trent. Om jeg vil dra til Lofoten i fjorten dager, kan jeg det så lenge jeg tar med rulleskiene, forteller han.

Og rulleskiene, de må med. Emil trener vanligvis mellom 80 og 90 timer i måneden, og har faste og gode hverdagsrutiner.

– Vi lever ganske enkle liv, vi langrennsløpere. Jeg står opp, spiser, trener, drar hjem, sover litt, spiser, trener, spiser og legger meg. Det er litt sært, men jeg trives med det, smiler han.

I disse dager trener Emil målretta frem mot sesongåpningen på Beitostølen 20. november. Vi heier på deg Emil!

SpareBank 1 SMN gleder seg stort over å kunne følge idrettstalentet og resten av skilandslaget fremover. I tillegg til å støtte opp talenter fra regionen via vår talentstipendordning, er vi stolt hovedsponsor for Skilandslaget, og samarbeidspartner for en rekke skiklubber og idrettslag i Trøndelag og på Nordvestlandet.

Hjertebank for regionen

Emil trener 80-90 timer i måneden, og har gode hverdagsrutiner. Foto: Privat